Eemland
Vogels
vrijdag20okt2017

Vebowand klaar voor de winter

De oeverzwaluwenwand langs de Rengerswetering in Bunschoten is zaterdag 14 oktober jl. in gereedheid gebracht voor de winter. In maart 2018 wordt de wand weer opengesteld voor de oeverzwaluwen.

Afgelopen zomer hebben maar liefst 385 paartjes oeverzwaluwen gebroed aan de Vebowand. Deze betonnen wand van 140 meter lengte biedt plaats aan maximaal 1108 paartjes oeverzwaluwen die kunnen nestelen achter gaten die in deze wand zijn uitgespaard. Een aantal dat wel nooit zal worden bereikt..

De wand is gelegen langs de Rengerswetering en aan de oostkant van industrieterrein Haarbrug Noord. De wand is te bekijken vanaf de Nijkerkerweg vanachter een kijkscherm.

Aan het einde van het broedseizoen in augustus zijn leden van de IVN Natuurwerkgroep Bunschoten begonnen met de nestgangen uit te graven mat palenboren. Een klus die door enkele mensen in waadbroeken vanuit de Rengerswetering is geklaard. Dit wordt gedaan om de eventueel in het achtergebleven nestmateriaal, teken, luizen en vlooien weg te krijgen.

Daarna moeten deze nestgangen weer volgestopt worden met aangestampt zand, gemengd met klei. Dit unieke mengsel met 8-10 % klei is aangemaakt door Hubun Bunschoten en is achter de wand opgeslagen in Big Bags.
Het volstoppen en aanstampen is een enorme klus en daarvoor zijn vrijwilligers aangeschreven. Uiteindelijk hebben er zich in totaal 17 aangemeld om de klus te klaren, afkomstig uit de omgeving (Putten, Nijkerk, Amersfoort) en Bunschoten.

Op deze zaterdag zelf waren12 waadbroeken aanwezig, zodat 12 mensen in de wetering staande konden vullen en aanstampen. De anderen bleven op de kant en voerden het zand in emmers aan naar de rand van de wand. Tijdens een korte pauze werd koffie en thee aangeboden samen met Spakenburgse Jan Hagel.
De IVN Natuurwerkgroep Bunschoten heeft voor dit vullen en aanstampen speciaal gereedschap ontwikkeld.

Aan het einde van de ochtend werden alle gaten in het beton afgedekt met Styrodur doppen die door een lid van de natuurwerkgroep zijn gemaakt. Deze doppen worden geplaatst om te voorkomen dat een ijsvogel zich zou gaan vestigen aan de wand en de oeverzwaluwen het laten afweten uit angst voor deze ijsvogel.
De ijsvogel begint met het maken van zijn nest tegen het einde van februari en broedt dan vanaf half maart. Daarna gaan aan de Vebowand de doppen er pas af, de ijsvogels zitten al elders te broeden en de oeverzwaluwen, die eind maart begin april arriveren, kunnen een aanvang maken met het graven van de nestgangen.

Eerst gaan de doppen tegenover de kijkwand eraf en enkele weken later de rest van de doppen. Dit om te bewerkstellingen dat de eerste oeverzwaluwen in het zicht van de kijkwand gaan broeden.

Voor meer informatie per email smeets.foto@casema.nl of per telefoon 033-2983147.

vebowand waadpakkenFoto: Wim Smeets.