Natuurpaden IVN Eemland

De  Werkgroep Natuurpaden van IVN Eemland heeft (ism de gemeente Soest) een aantal natuurpaden in en rondom Soest ontwikkeld en beschreven.  In Baarn is de wandeling Buitenzorg/De Vuursche te lopen met de IVN routes app.

De boekjes met beschrijvingen van de natuurpaden De Korte Duinen, De Lange Duinen, Over Eng en Brink en De Zoom zijn niet meer verkrijgbaar. We hebben de beschrijvingen nog wel in PDF, zie de hyperlinks bij de natuurpaden hieronder, maar let op: die beschrijvingen zijn mogelijk niet geheel up to date..!!
De wandeling De Lange Duinen kan nu worden gelopen met de IVN routes app.

Heeft u opmerkingen over deze paden, graag melden via:
natuurpaden@ivn-eemland.nl

logo ivn routes appIVN routes app
Sinds oktober 2018 is de IVN routes app beschikbaar.  De app is te downloaden in de stores (apple en android).
Naast de app, waarmee je gemakkelijk offline de routes en de natuur kan beleven, zijn de wandelingen en fietroutes ook te vinden (in een printversie) op de website van IVN, klik hier.

Wandelingen van IVN Eemland in de app:
– wandeling Buitenzorg/De Vuursche
– wandeling De Lange Duinen

Liever een printversie?
De website-/printversie van de wandeling Buitenzorg/De Vuursche is  hier te vinden. Voor de wandeling in de Lange Duinen klik hier

Onze Natuurpaden:

Natuurpad De Lange Duinen – Nu in de IVN routes app!
Deze route voert u rond het grootste stuifzandgebied van de provincie Utrecht. Het gebied De Lange Duinen heeft samen met de Korte Duinen de status van aardkundig monument. Websiteversie: klik hier

Het gidsje uit 2009 in pdf: Natuurpad De Lange Duinen
Het gidsje over dit natuurpad (de blauwe paaltjes route) is samengesteld door IVN-leden Hanneke de Boer, Marcia Kok en Margreet van Goor. Het is 2009 herzien. Let op: deze beschrijving  is mogelijk niet geheel up to date!

Natuurpad De Korte Duinen
Een wandeling door het buitengebied van Soest. Het pad is op 6 januari 2007 officieel geopend en begint en eindigt op de parkeerplaats van voormalig ziekenhuis Zonnegloren, aan de Soesterbergsestraat in Soest. Maar u kunt ook op een ander punt beginnen.
Het natuurpad loopt door de Korte Duinen en gedeeltelijk over een stukje Schapendrift.
De hoofdroute is 10 km. Ook kunt u verkorte routes lopen van 6 of 8 km.
Volg de oranje paaltjes.
Het gidsje over deze wandeling is samengesteld door Pieter Augustinus en Max Kruijtzer van IVN Eemland. Uitgebreid routekaartje achterin het boekje.
Natuurpad De Korte duinen
Let op: deze beschrijving is mogelijk niet geheel up to date!

Natuurpad De Zoom
Natuurpad De Zoom is in 2009 vernieuwd. Bos, heide en kleine zandverstuivingen wisselen elkaar af op dit pad. Ook komt het pad langs een hoge wal, ooit door de boeren aangelegd om het zand te weren van hun akkertjes. De grote mierenhoop en de dikke beuken met inscripties moeten ook genoemd worden. Het tweede gedeelte van het pad gaat over bomen.
Het begin- en eindpunt van het natuurpad De Zoom ligt in de gemeente Soest, aan de Dolderseweg tegenover het Berkenlaantje.
Het pad is 3,5 km lang en kan ingekort worden tot 2 kilometer.
Volg de groene paaltjes, Door los zand en smalle paden is het natuurpad op sommige plekken niet geschikt voor kinder- en invalidenwagens!
Om de wandeling echt te laten slagen is het bijbehorende gidsje onmisbaar. Het is speciaal geschreven voor de wat oudere basisschoolkinderen. In het laatste deel van het gidsje worden bomen in de schijnwerpers gezet.
Natuurpad de Zoom
Natuurpad de Zoom – inlegvel

Over Eng en Brink, een rondwandeling door Soest
Deze wandeling van IVN Eemland brengt u langs de oudste gedeelten van het dorp Soest. U komt langs de Eng met de molen, het Kerkpad en het gebied rond de Oude Kerk. Het laat duidelijk zien hoe het dorp Soest zich dankzij ligging en bodemgebruik ontwikkelde tot wat het nu is.
Lengte 9 km.
De route is gemakkelijk via het kaartje in te korten en gaat grotendeels over verharde wegen.
De route start bij Steenhoffstraat 9b – de voormalige VVV – maar is ook gemakkelijk op te pikken in de Kerkebuurt en bij molen de Windhond. Het gidsje is een uitgave van IVN Eemland, het is samengesteld door Sien Overduin en Nel van den Burg, beiden lid van IVN Eemland. In 2011 is het pad herzien door Sien Overduin.
Natuurpad Over Eng en Brink

Natuurpad Het Soester Hoogt
Natuurpad ‘t Soester Hoogt (rode paaltjes) wordt niet langer ondersteund door IVN Eemland. Het pad loopt deels langs een drukke weg, die ook nog eens twee keer moet worden overgestoken. Voorts ivm mountainbikers.

Natuurpad De Stompert, smartphonewandeling
Op deze speurtocht, gemaakt door IVN Eemland, probeer je met je smartphone de weg te vinden in de geheimzinnige strubbebossen van De Stompert. Onderweg kun je informatie over het gebied op je smartphone zien en controleren of je niet verdwaalt.
Lengte: 4.8 km.
App: de  App AllTrails , voorheen stond de wandeling op   “EveryTrail”  dat is overgenomen door AllTrails
klik hier voor de wandeling op de website Alltrails.com (niet gratis)
(https://www.alltrails.com/trail/netherlands/utrecht/natuurpad-de-stompert)

De wandeling Buitenzorg/De Vuursche.
Dit natuurpad van IVN Eemland staat in de IVN route app
U wandelt door de uitgestrekte bossen achter landgoed Buitenzorg te Baarn. Tussen dikke beuken, eiken en exotischer soorten die de adellijke bewoners lang geleden lieten aanplanten. Zij zorgden ook voor mooie doorkijkjes en een vijver vol waterleven.
Deze wandeling is een echte landgoedwandeling. Er is een grote diversiteit aan landschapselementen; naald/loofbos, weide, water, oude lanen etc.
Geniet van de zeer diverse flora en fauna die daarbij horen.
Klik hier  voor de  versie op de website.
De wandeling is 6,3 km lang
Start: parkeerplaats aan de Ravensteinselaan te Baarn

bananenvijver“Bananenvijver” Buitenzorg