Duurzaamheid

Achtergrond
De Werkgroep Duurzaamheid  is opgericht in 2016. Begin 2016 zijn we van start gegaan met het organiseren van activiteiten met het thema  “Duurzaam Eten”. We hebben workshops gegeven en zijn onderzoeksproject gestart: “Slaboom”. In het najaar 2016 zal nog een tweede onderzoeksproject starten: “Eetbare Houtwal”.
Coördinator van de werkgroep:  Goran Christiansson,
Email: duurzaamheid@ivn-eemland.nl

Workhops Duurzaam Eten, van EetbaarSoest & IVN Eemland
Locatie: “De Veenweide”, Vedelaarpad 52, Soest,
Zaterdagen 14-16 uur
Prijs: gratis (vrijwillige donatie)
Aanmelden: info@EetbaarSoest.nl
Klik hier voor de data en de onderwerpen van de workshops in 2017 en de website Eetbaar Soest

Onderzoeksprojecten: “Slaboom” en “Eetbare Houtwal”
We hebben één onderzoeksproject gestart dit jaar – “Slaboom – oogst en koken”, om te onderzoeken hoe we het beste lindeblad kunnen telen, oogsten, bewaren en bereiden.  We hebben 20+ bomen geplant om te bestuderen hoeveel we kunnen oogsten in jaar 1, 2, 3, etc.
Voorlopige conclusie is dat de winterlinde (Tilia cordata) de lekkerste is en dat de smaak vooral beinvloed wordt door de leeftijd van de bladeren.

In het najaar 2016 zullen we ook een tweede onderzoeksproject starten: “Eetbare Houtwal”. We willen een klassieke houtwal/bomensingel aanplanten, maar met uitsluitend bomen/struiken met geselecteerde eetbare  vruchten.
Ook willen we bestuderen hoeveel eten we kunnen produceren in het landschap, in een ecologische vorm. Hiervoor zijn we nog op zoek naar grond.

2017
We gaan door met het onderzoek over bomen met eetbaar blad, en hopelijk nog een bezoek naar het Lindebomenarboretum een maand eerder dan in 2016, zodat de bladeren nog lekkerder zijn.
Er komt een nieuwe Landschapsplan in Soest, waar we wellicht een inbreng kunnen geven op duurzaamheidsperspectief.

Eetbaar Soest 2017 workshops