Eemland
Insecten
Op
woensdag18mrt202020:00

Lezing over bijen = afgelast

Bijenlezing AFGELAST

Helaas hebben we de bijenlezing van 18 maart a.s. in het gemeentehuis van Soest moeten afgelasten vanwege het coronavirus.
We hebben het plan om de lezing in het najaar alsnog te doen plaatsvinden. Wie zich al had aangemeld ontvangt daarover een mail.

IVN Eemland

 

IVN Eemland en imkervereniging Eemkwartier verzorgen in samenwerking met de gemeente Soest een lezing over bijen op 18 maart 2020 in het gemeentehuis van Soest. De lezing wordt gegeven door Pieter van Breugel

In ons land komen naast de bekende honingbij meer dan driehonderd soorten bijen voor. We noemen ze wilde bijen, omdat ze hier inheems zijn, dus 'in het wild' voorkomen. Veel van deze soorten zijn gespecialiseerd op bepaalde planten en worden sterk bedreigd. De ruim twintig soorten hommels rekenen we ook tot onze wilde bijen. Hommels vormen kolonies met vele dieren in één nest. De meeste inheemse bijen doen echter alles alleen en heten daarom solitaire bijen. Omdat ze ons niet steken en dus niet lastig zijn, zijn ze onbekend. Vele van deze soorten zijn gespecialiseerd op bepaalde planten en worden sterk bedreigd door de negatieve invloed van de mens op de flora. De bijen worden vaak genoemd naar hun uiterlijk of gedrag.

Pieter van Breugel is fotograaf en auteur van de “Basisgids wilde bijen” en “Gasten van Bijenhotels”.  Hij houdt zich al jaren bezig met het bestuderen van deze dieren en met het aanbieden van nestgelegenheid. Hij geldt intussen als een autoriteit en zal uit eigen ervaring puttend en aan de hand van werkelijk unieke opnames een inkijkje geven in de wonderlijke insectenwereld.  

Tijdens de lezing geeft hij informatie over hoe u bijen in uw eigen tuin beter kunt bekijken en helpen aan nestgelegenheid en voedsel. Daarbij gaat het over de vele inheemse soorten bijen en wespen, die u niet lastig vallen, die niet steken, niet in kolonies leven, maar die wel onze bloemen bestuiven en luizen, vliegen, rupsen en andere lastige dieren wegvangen. Wolbijen, behangersbijen, metselbijen, goudwespen en vliegendoders zullen minder geheimen hebben na deze avond.

18 maart 2020 om 20.00 uur = AFGELAST
Locatie: Gemeentehuis Soest Raadhuisplein 1, Soest 
De zaal is open vanaf 19.30 uur
De lezing start om 20.00 uur en duurt inclusief pauze uiterlijk tot 22.00 uur. De toegang is gratis.
Aanmelden voor deze lezing is noodzakelijk!
Dat kan tot 17 maart via ivneemlandsecretariaat@gmail.com

kopfoto: een zijdebij, vermoedelijk de wormkruidbij - Dick Nagelhout

boek wilde bijen

Algemene informatie

woensdag 18 maart 2020 - 20:00
Locatie: 
Raadhuisplein 1
Soest
Nederland
Google Maps image