Klimaat en duurzaamheid

Avondwandeling in een donker Binnenveld met IVN Ede op 28 oktober 2023 – Een terugblik

Ede 1 november 2023

Op zaterdag 28 oktober 2023 organiseerde IVN Ede voor de 4-de keer een avondwandeling in het Binnenveld in het kader van de Nacht van de Nacht. Elke jaar worden er in Gelderland en de rest van Nederland activiteiten georganiseerd in het kader van de nacht van de nacht (lees meer op www.nachtvandenacht.nl). Doel is elk jaar om aandacht te vragen voor de lichtvervuiling in Nederland: er is nauwelijks nog een plekje in ons land waar het echt donker is of wordt.

We begonnen de avond met een lezing over de verschillende effecten van lichtvervuiling op mens, dier en plant. Vervolgens een boeiende presentatie over de sterrenhemel: door lichtvervuiling zien we nog maar 2000 sterren op een heldere nacht en nog maar 200 in het centrum van Utrecht. Zonder lichtvervuiling zouden dat er 3000 kunnen zijn.

Op onze wandeling van de biologische boerderij de Hooilanden naar de rand van de Binnenveldse Hooilanden konden we de lichtkoepels van de vier omliggende gemeenten duidelijk zien. Aarde donker werd het niet echt, omdat het vollemaan was maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de stilte, die af een toe doorbroken werd door de vogelgeluiden van ganzen, kieviten en smienten.

Deze avondwandeling gemist: volgend jaar is er opnieuw een mogelijkheid om mee te lopen.

Christ Elsten

Ontdek meer over

Deel deze pagina