Dronten
IVN
Op
zaterdag14jul201809:00

Afdelingsuitstap

Op zaterdag 14 juli  gaan we naar het Drentse Reestdal toe

Op woensdag 27 juni gaan we op vooronderzoek uit voor het afdelingsuitstapje van zaterdag 14 juli a.s.. Meld u hier aan voor deze uitstap

Hieronder een voorproefje van deze dag.

09:00 Vertrek de Oost

10:00 We beginnen bij  bezoekerscentrum “De Wheem” in Oud Averreest. Daar nuttigen  we koffie met “Reesterkoek ”,wij hebben voorgeproefd ‘t was erg lekker.  Daarna gaan we een wandeling  van ongeveer 4 kilometer maken. Die voert ons door  kleinschalig landschap, waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan, langs akkers, natte en droge bossen, heide,  een ven en een paar keer over de Reest. Dit Kwelwaterriviertje is nooit gekanaliseerd en meandert sterk. De landschappelijke variatie onderweg is zeer groot. Op een akker naast het pad zijn  biologisch verantwoord vijf originele graansoorten ingezaaid en staat het vol akkeronkruiden zoals korenbloemen, klaprozen enz.. Informatiepanelen staan erbij.

 

KorenbloemOnderweg krijgen we een voorproefje van ons bezoek aan ”De Lokkerij”
’s-middags vanwege tal van ooievaars op nesten, weiden en in de lucht.

Ooievaar

Al wandeland lopen we door een hooiland met moerasspirea en ratelaar. Bij het oversteken van de Reest zien we  volop  bloeiend Pijlkruid.

Dan komen we door een stukje bos voor we de heide bereiken. Vervolgens gaan we naar het “Spookmeer” waar diverse soorten libellensoorten en ’s nachts natuurlijk heksen rondvliegen

ReestdalVia het ”Kerkenpad” lopen we terug naar het bezoekerscentrum. Op 27 juni kwamen we daarbij langs een aantal akkers met werkelijk honderden dagvlinders, vooral koolwitjes in allerlei soorten en maten. Opnieuw kruisen we de Reest en zien dan een vrouwtje bosbeekjuffer vliegen, die keurig voor ons poseert.

De ReestBosbeekjuffer

Aan het einde van de wandeling zien we een boekwijtakker met akkeronkruiden en weer volop vlinders en bijen.

Vervolgens keren we rond 13:00 uur terug naar het bezoekerscentrum “De Wheem” om ons brood op te eten.

Na de lunch vertrekken we naar het “Hemelse Uitzicht” over de Reest bij Oud-IJhorst. Daar kunnen we gewoon even zitten en genieten van de omgeving, of over het kerkhof wandelen en naar de klokkenstoel kijken.

Hemelse uitzicht

Tot slot gaan we naar de Havikshorst en de “Lokkerij”. Dit is een “Ooievaars Buitenstation” met op dit moment 45 nesten waarvan er meer dan 40 bezet zijn en een 60 tal jongen. Ooievaars te over dus. Ook is er een Blauwe reigerkolonie is in de buurt. We bereiken de Lokkerij na een boswandeling van ongeveer 500 meter.

Ooievaar op dakDaarna lopen we terug naar de Havikshorst en brengen als afsluiting van de excursie een bezoek aan de  beeldentuin in “de Orangerie” van het slot, die is aangelegd  in de Franse landschapsstijl.
HavikshorstBeeld bij Havikshorst

Als we allemaal uitgekeken zijn gaan we terug naar Dronten 16:00 uur weer bij de Oost kunnen zijn.

Kortom een prachtige dag die u niet mag missen. Geef u op tijd op .

In het gebied broeden ook twee paar Rode wouwen. Wij hebben ze niet gezien, maar wie weet hebben we 14 juli meer geluk!

Rode wouw


Voor wie:

Ieder lid of donateur van de afdeling is welkom. Voor u als lid zijn de kosten alleen het gezamelijk rijden naar het het reestdal toe (onderling per auto afrekenen)   Bent u geen lid en wilt u toch mee dan dan kost u dat  € 3,00 per persoon.

Meld u hier aan voor deze uitstap

Algemene informatie

zaterdag 14 juli 2018 - 09:00 tot 16:00
Locatie: 
Parkeerplaats aan De Oost Hoek Ketting
De Oost Hoek Ketting
Dronten
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image