Hooge Biezenplaat

 

Hooge Biezenplaat

Is er iets spannender dan door een stuk van het Nationaal Park De Biesbosch te banjeren waar je normaal niet mag komen? Bijna maandelijks (meestal op de eerste zaterdag, maar soms wel eens een keer op zondag; kijk hiervoor onder het onderdeel "Activiteiten") organiseert IVN-Dordrecht natuurexcursies in dit kwetsbare gebied. In het voorjaar is er een periode (van april tot en met juli) waarin we de vogels rust moeten gunnen om te broeden.

Zowel in de zomer, de herfst en de winter loont het zeer de moeite om van de unieke mogelijkheden gebruik te maken om, met een verrekijker in de hand, door dit gebied te struinen. Vooral in de late zomer lijkt het soms net een jungle door de hoog opgeschoten brandnetels en reuzenbalsemienen. In dit gebied worden namelijk alleen de paden onderhouden en voor het overige mag de natuur haar gang gaan.

In het excursiegebied staat een griendwerkershuisje, als een stukje geschiedenis vanuit de periode dat hier griendwerkers verbleven voor hun werk. Momenteel wordt het keetje beheerd door Staatsbosbeheer. Meestal wordt hier voor de deelnemers aan de excursie een kopje koffie of thee geschonken door het beheerdersechtpaar.

Het gebied leent zich goed om vogels te spotten, sporen van bevers te ontdekken en - als je geluk hebt - om een ree te zien.

Aangeraden wordt om laarzen of waterdichte schoenen te dragen, want de excursie voert over onverharde en soms modderige paden.

Parkeerplaats Oude Veerweg