Groene Basiscursus: Natuur op het eiland van Dordt VOLGEBOEKT !!!!!!!

Groene Basiscursus : Natuur op het Eiland van Dordt

Ken jij de natuur al in jouw gebied? En zou je hier nog meer over willen weten? IVN Dordrecht heeft een cursus ontwikkeld speciaal voor jou. De titel van de cursus geeft het al aan, we geven basiskennis over planten, dieren, bodem en landschap. In 8 cursusavonden en 8 bijbehorende ochtend excursies.

Locatie Cursusavonden: De Volière, Adjudant H.P. Kosterstraat 5, 3313 AM Dordrecht. Aanvang 20.00 uur. Excursies nader te bepalen, op het eiland van Dordt.

Spreekt het je aan? Kijk hieronder naar de inhoud van de cursus en meld je aan! We kijken uit naar je komst.

Inschrijven bij: penningmeesterIVNDordrecht@gmail.com.
Kosten € 80,- euro en voor leden IVN/KNNV € 60 euro.

Programma

7 & 11 maart 2023: Systeem van de boom (Bomenleer).
Dordrecht is een bomenrijke stad, veel bomenlanen van jong naar oud, maar hoe werkt nou zo’n boom en welke processen zijn er gaande van begin tot het eind? Deze vragen worden beantwoord tijdens deze cursusavond. Ook gaan we kijken naar de verschillende bomen die je kunt vinden op het eiland van Dordt.

21 & 25 maart 2023: Zoogdieren op het eiland van Dordt.
De meest voorkomende zoogdieren van Dordrecht ken je waarschijnlijk wel, zoals de bever, een ree en de muis. Maar wist je dat er meer gespuis op het eiland van Dordrecht leeft? Graag nemen we je mee naar de plekken waar je ze kunt vinden.

4 & 8 april 2023: Wroeten op de bodem.
De bodem kan je veel vertellen over het verleden en de toekomst van je tuin. Zo vertellen we deze deze cursusavond over de bodem van het verleden en hoe het eiland van Dordrecht is ontstaan. Ook kijken we naar het heden en spreken we over wat je in de bodem kunt vinden.

18 & 22 april 2023: Vroege Vogels.
De vogeltrek is in volle gang en er komen weer veel soorten naar het eiland van Dordt om te broeden. Heb je moeite om ze uit elkaar te houden? Bij deze cursusavond gaan we kijken en luisteren naar de vogels op het eiland van Dordt.

2 & 6 mei 2023: Voorjaar in het klein (insecten). Het voorjaar is de tijd waarin alles weer gaat groeien en bloeien. Ook vliegen de meeste insecten vrolijk rond op zoek naar hun volgende maaltijd. Tijdens deze cursusavond bespreken we de insecten die je kan verwachten in het voorjaar en hoe je ze kunt herkennen.

16 & 20 mei 2023: Hoe planten zich aanpassen aan de omgeving.
Als we over het groen hebben zijn planten niet te missen. Zo zijn er meerdere plantenfamilies over de hele wereld en hebben ze allemaal hun eigen bijzonderheden. Om het makkelijk te houden richten we ons op de planten die kenmerkend zijn voor het eiland van Dordt.

30 mei & 3 juni 2023 Waterdiertjes.
Op je dagelijks rondje wandelen kom je vast wel een waterpartij tegen. Dat ziet er soms saai uit, soms zie je wat vogels/eenden zwemmen en soms ook niet. Maar wist je dat er in dat stukje water enorm veel gebeurt zowel boven- als onder water? Zo behandelen we tijdens deze cursusavond de verschillende waterdiertjes en wat hun functie is.

13 & 17 juni 2023: Landschap & Natuurbeheer
Het landschap is in beweging, de mens grijpt in door bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd het gras te maaien en bomen te snoeien en de waterstand aan te passen. Dit is onderdeel van natuurbeheer. In deze les leer je wat natuurbeheer betekent voor het landschap van Dordrecht en omgeving. We kijken terug op de voorgaande lessen van de cursus en proberen de combinatie te vinden met het beheer van ons landschap.

We sluiten de cursus af met een picknick in de Nieuwe Dordtse Biesbosch.

cursus
Waar
De Volière
Adjudant H.P. Kosterstraat 5
3313 AM Dordrecht
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: 80,- euro en voor Leden IVN/KNNV 60,- euro
  • Maximaal aantal deelnemers: 20
  • Aanmelden verplicht: Ja

Penningmeester IVN Dordrecht

Penningmeester Bestuur Dordrecht

Ontdek meer over

Deel deze pagina