Dordrecht
Biodiversiteit
Vanaf
vrijdag13mei202220:00

Biodiversiteitsweekend in Dordrecht en buitengebied.

Activiteiten Biodiversiteit.

Van 13 mei t/m 15 mei 2022 organiseren verscheidene organisatie natuur-activiteiten in het kader van Biodiversiteit. IVN- Dordrecht is een van die organisaties. Alle activiteiten zijn toegankelijk voor publiek. In dit bericht staan de IVN-activiteiten vermeld.

Het programma start met een openingsavond op vrijdagavond 13 mei 2022 20.00 uur -21.30 uur. Inloop om 19.30 uur in de Trinitatiskapel, Vriesestraat 22 ,Centrum Dordrecht. Wist jij dat we in Dordrecht over prachtige natuur beschikken? Maar ook hoe mysterieus onze dier- en plantenrijkdom is, omdat we er nog niet alles over begrijpen? Deze rijkdom noemen we biodiversiteit. Wist je ook dat onze natuur kwetsbaar is en dat we het moeten koesteren? Gemeente Dordrecht heeft met Staatsbosbeheer en lokale groene organisaties daarom de handen inééngeslagen en het weekend van de biodiversiteit georganiseerd. Op 13 mei trappen wij af met de openingsavond als aftrap van het weekend. Wil je antwoord op bovenstaande en andere vragen, geef je dan nu op voor onze openingsavond. Onze wethouder heet iedereen van harte welkom en houdt een openingsspeech.

Kom tijdens deze avond ook luisteren naar Oud-boswachter Jacques van der Neut. Hij vertelt de boeiendste verhalen over de natuur op het eiland van Dordrecht met als titel: Over ’tuinvlieders’, Hollands kant en gifgroene lawaaimakers. Iedereen is welkom. De feestelijke avond sluiten we af met een borrel met veganistische lekkernijen. Speciaal welkom aan alle mensen die activiteiten hebben georganiseerd in het weekend. Deelname is gratis. Meld je bijtijds aan via opgave.groenblauwe.stad@dordrecht.nl, omdat we de ruimte hebben voor maximaal 100 mensen. 

Op 14 mei 2022 :

1. Vroege vogeltocht Nachtegalen                                                                  Vroege vogels opgelet: In boswachterij De Elzen gaan we op zoek naar de nachtegaal. Vanaf de vroege ochtend zingt de nachtegaal melodieus zijn lied. Sinds half april is hij weer bij ons in het land na zijn overwintering in tropisch Afrika. We luisteren ook naar andere vogels in dit bos. Natuurgidsen van IVN Dordrecht nemen u mee. Kom mee om te genieten van dit prachtige vogelconcert! Startlocatie: Parkeerplaats De Viersprong aan de Oude Veerweg. Tijdstip: Zaterdag 14 mei 2022 06.00 uur - 08.00 uur. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Waterdichte schoenen of laarzen zijn aanbevolen.

2. Laarzenwandeling Dordrecht, de Oosthaven– beleef het moerasbos op de oude grienden. Waar vroeger de griendwerkers in weer en wind keihard moesten werken voor een schamel bestaan, groeit nu een soms ondoordringbaar bos. Een schuilplaats voor reeën, bevers, kleine zoogdieren en broedplaats voor vele soorten vogels. Ervaar de wildernis dichtbij huis, geniet van de rust en de natuur. Kaplaarzen onontbeerlijk! Startlocatie: Parkeerterrein de Oosthaven, Nieuwe Merwedeweg. De wandeling start om 10.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Voor meer informatie mail naar VoorzitterIVNDordrecht@gmail.com 

Op 15 mei 2022:

1. Botanisch Stoepkrijten met IVN 15 mei, eerste ronde 10.00 uur -11.00 uur, tweede ronde 11.15 uur - 12.15 uur. waar: Excursie is in de stad, verzamelplaats: 't Vlak, Dordrecht (tegenover de tapasbar). Deelname is  gratis, maar wel aanmelden bij johan8356@hotmail.nl . Er is bij iedere ronde plek voor 12 personen. De excursie is geschikt vanaf een leeftijd vanaf 12 jaar.

2. Ouderen uit Dubbeldam rond leiden in Dubbelsteynpark.Het                Dubbelsteynpark is een oase van rust. Je wandelt tussen oude bomen en langs vijvers en sloten. Door de grote en oude bomen heb je niet doordat het park in een woonwijk ligt. Zondag 15 mei 2022 11.00 uur - 12.00 uur Waar: Dubbelsteynlaan West ingang tegenover de Oude School, Dubbedam. Deelname is gratis, er is plek voor 8 personen dus aanmelden is wel  nodig via i.wouters1@upcmail.nl.

3. Waterbeestjes expeditie onder leiding van IVN Natuurgidsen gaan we op zoek naar wat er allemaal leeft in het water van de sloten en poelen van het park de Hoven. Wil je weten hoe een kokerjuffer overleeft in een sloot vol vijanden ? En hoe een bootsmannetje aan zijn voedsel komt ? Durf je een salamander over je hand te laten lopen ? We gaan met netjes op zoek naar deze wondere waterwereld. Bezoek samen met je (klein)kinderen deze activiteit en ontdek zelf wat er allemaal in een doodgewone sloot gebeurt. IVN zorgt voor alle materialen en alle dieren gaan na het bekijken weer met zorg terug de sloot in. Alle deelnemers krijgen (gratis) een fraaie zoekkaart waterdiertjes waarmee je de vondsten op naam kunt brengen. Wanneer: zondag 15 mei 2022 van 13.00 uur - 15.30 uur. Waar: Om 13.00 uur Verzamelen op de hoek van de Provincialeweg en Romanovhof/fietspad Bildersteeg. Deelname is gratis. Wel graag aanmelden via petervdeijnden@kpnmail.nl. Er is plek voor 16 kinderen.  LET OP !!!   Deze activiteit is verplaatst naar het Duurzaamheidscenrum Weizigt aan het van Baerleplantsoen nr. 30 -  Zelfde tijd 

4. Duurzaamheidsmarkt gecombineerd met de jaarlijkse open dag organiseert het Nivon natuurvriendenhuis De Kleine Rug een duurzaamheidsmarkt op het eiland. Met informatie en producten van onder andere stadslandbouwkas De Oude Beer, IVN, Groei & Bloei, Voedselbos Buitenzinnig en Velt. Voor meer informatie over het huis, de blok- en trekkershutten en het natuur-kampeerterrein: Meer informatie is te vinden op www.dekleinerug.nlWanneer: 15 mei 2022 11.00 uur - 15.00 uur Waar: Loswalweg 1: Let op: navigatie-adres is  Loswalweg 3. Bel voor overvaren vanaf de steiger einde Loswalweg 078-6163555. Deelname is gratis. Vrije inloop, aanmelding is niet nodig.

Zie voor alle activiteiten de website https://groenblauwdordrecht.nl/bewoners/weekend-van-de-biodiversiteit/

 

 

 

 

 

 

Algemene informatie

vrijdag 13 mei 2022 - 20:00 tot zondag 15 mei 2022 - 23:30
Locatie: 
Trinitaskapel
Vriesestraat 22
3311KD Dordrecht
Nederland
Google Maps image