Natuur in de Buurt
zaterdag30jun2018

Regio Maas&Mergelland: Verslag "CultuurPuurNatuur Beleefroute 3 juni 2018"

kind1Op zondag 3 juni 2018 vond er in Simpelveld een groot en geweldig geslaagd evenement plaats: ‘CultuurPuurNatuur Beleefroute’. Dit evenement werd uitgevoerd in de vorm van een gratis toegankelijke wandelroute van ongeveer anderhalve kilometer, langs en rondom de Eyserbeek. Er kon in ruime mate genoten worden van een variabel aanbod. Er waren kunstenaars die hun kunstwerken toonden, acteurs, oude ambachten, muziekgezelschappen, biologische streekproducten, een imker, verkoop van bijengezondheidsprodukten door leerlingen van het Citaverde College, rondleidingen door de aan de route gelegen waterzuiveringsinstallatie, open dag bij de plaatselijke nieuwe brandweerkazerne, een tokkelbaan, een Kunradergroeve-mergelworkshop, een workshop ‘zeisen’ van het IKL, een workshop watermuziek door ‘Ut Muzieklab’, een info-stand van de plaatselijke heemkundevereniging De Bongard,  informatie over  ‘Schone Maas’, voorlichting door RD4 over afval, voorstellingen in Cultuurhuis De Klimboom en natuurlijk waren er ook gezellige zitjes en terrassen.

kind
 


kind2

Daarbij zorgden 25 vrijwilligers van 6 afdelingen uit de Regio Maas en Mergelland voor 15 natuur-belevings en educatie-workshops:  beekscheppen, waterdiertjes onderzoeken, compostbak met bodemdiertjes, zaadbommen maken, geuren-memory, solitaire bijen en bloemen en insectenhotels, landschapstekeningen maken, uitleg en zoeken naar mossen en korstmossen, takkenhutten bouwen, hutjes knutselen van takken, bomen-binnenste-buiten-workshop, maak je eigen meeneem-boom, modderverven, flowerpower tattoos, maasgrind beschilderen, vogels spotten met verrekijkertjes, blote voeten pad, uitleg door watermolenaars over de plaatselijke historische Oude Watermolen.

kind3

Zondag 3 juni was een prachtige zomerse dag. Er werd gehoopt op een groot publiek, maar het aantal bezoekers overtrof alle verwachtingen.

Jeugdigen ontvingen bij de start een stempelkaart waarop alle IVN-workshops vermeld stonden en waaraan een prijsuitreiking verbonden was. Bij elke gedane workshop verdiende men een stempeltje. Dank zij deze stempelkaart werden de jeugdige deelnemertjes én hun ouders gestimuleerd om deel te nemen aan de IVN-workshops. En dat werkte heel erg goed. De IVN-workshops kregen die dag het meeste publiek te verwerken. Voor de IVN’ers was het wel flink aanpakken. Als beloning werden ze door het publiek overladen met complimentjes en pluimen op hun hoed!  

kind5Wat ook goed geholpen heeft was een bezoek aan de plaatselijke basisschool door twee IVN’ers, enkele dagen vóór het evenement. De schooldirecteur gaf IVN toestemming om alle klassen te bezoeken en in elke klas een praatje te houden over het aanstaande evenement. Gewapend met een kleurig schepnet, een strandemmertje, een loeppotje en een verrekijkertje togen de IVN’ers van klas naar klas. In elke klas een leuke uitleg van vijf minuutjes, met een spannende uitdaging, aangepast aan de leeftijden. Achteraf vertelden ouders dat de kinderen na dit praatje de dagen aftelden!   

kind7Het evenement werd georganiseerd door drie samenwerkende organisaties:

 • - IVN Regio Maas en Mergelland
 • - Stichting “Culturele Evenementen
     Simpelveld-Bocholtz”
 • - “Puur Weijers & Weijers”,
     advies- en organisatiebureau.

De uitvoering was mede mogelijk door subsidie van:

 • de gemeente Simpelveld,
 • de Provincie Limburg,
 • Stichting Fonds voor Sociale Instellingen,
 • Stichting Bocholtz-Simpelveld-Beter,
 • Volta Limburg, Plus Schouteten,
 • IVN District Limburg. 

kind10kind11kind12kind13