District Limburg
dinsdag14nov2017

Leer lesgeven op de IVN-manier

Cursus-informatie:  

IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, is de grootste ‘groene’ opleider van Nederland. Van publieksexcursie tot natuurgidsenopleiding: op talloze manieren laat IVN jong tot oud de natuur beleven. En geeft zo dagelijks waardevolle lessen over natuur, landschap en duurzaamheid. Lessen die gretig worden geleerd en waaraan de deelname gestaag groeit.

Die groei maakt dat er steeds meer docenten nodig zijn. Docenten die kunnen lesgeven op de ‘IVN-manier’: door studenten te laten ontdekken, ervaren en beleven. Daarom organiseert IVN District Limburg komende winter de opleiding ‘Didactiek met passie voor mens en natuur’. IVN-natuur- en landschapsgids, cursuscoach en docent Peter Schouten en opleider Jettie van den Houdt leren deelnemers aan de cursus in vier zaterdagen les te geven op de ‘IVN-manier’.

Wil je als docent aan de slag bij de opleidingen op het gebied van natuur, landschap en duurzaamheid bij IVN - enthousiaste leerlingen gegarandeerd! - en heb je een voltooide natuur- of landschapsgidsenopleiding, of ruime ervaring in het verzorgen van excursies, workshops en korte natuurcursussen, of ervaring als docent in het onderwijs? Kom dan naar de informatie-avond op donderdag 12 oktober in Roermond!

cursusOver de cursus

De lesdagen zijn - onder een klein voorbehoud - gepland op de zaterdagen 6 januari, 24 februari, 10 maart en 7 april. Ze worden gegeven in en rond de locaties van de IVN-afdelingen Schinnen, Spau-Beek en Stein.

Deelname kost € 50,- voor IVN-Leden en € 100,- voor niet-leden.

De opleiding behandelt de volgende thema’s:

  1. Zelfinzicht, weten hoe je zelf leert, je ontwikkelt
  2. Didactiek, weten hoe je een leeromgeving kunt creëren
  3. Begeleiden, weten hoe je mensen kunt begeleiden in hun leerproces
  4. Ontwerpen, weten hoe je lesprogramma’s kunt ontwikkelen.

Al deze punten uiteraard in het kader van natuur- en milieu-educatie, binnen en buiten.

ontdekkenDe eerste dag staat in het teken van zelfinzicht.
Wat is jouw motivatie om les te geven en hoe werkt die door in jouw presentatie voor de groep? Kun je feedback ontvangen? Hoe zit het met je non-verbale communicatie? Welke factoren spelen mee bij leren, wat is je eigen leerstijl, voorwaarden, belemmeringen, vaardigheden, enzovoort.

Dag twee en drie bevatten onderdelen van didactiek, begeleiding en ontwerpen. Diverse leermodellen zullen de revue passeren. Niet alleen hoe je zelf leert is van belang, maar ook hoe anderen leren en wat dat betekent voor de manier waarop je jouw les inricht en welke werkvormen je toepast. En wat dit betekent voor het begeleiden en het toepassen van werkvormen? Dit zal specifiek worden toegepast bij educatie voor natuurbeleving. Het ontwerpen staat centraal in de vierde bijeenkomst.

Als cursist zal je zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Leren doe je door daadwerkelijk aan de slag te gaan, het resultaat te analyseren en te bediscussiëren, door elkaar feedback te geven en te evalueren.

Informatie:
Peter Schouten peter.schouten@zuyd.nl

Interesse?

Heb je interesse in deze opleiding? Meld je dan aan voor de informatie-avond op donderdag 12 oktober, start 19.30 uur, in Het Groenhuis, Godsweerderstraat 2 in Roermond.
Doe dit door het invullen van het volgende formulier:

Aanmeldformulier informatieavond


 

========================================================

Aanmelden voor de cursus:
Om u aan te melden voor de cursus ‘Didactiek met passie voor mens en natuur’ kunt u het volgende formulier gebruiken:

Aanmeldformulier cursus

 

werkvormen