Wat wij doen

excursie duinen, strand en zeeNatuurexcursies in Den Haag en omstreken

Voor een excursie in de natuur hoef je niet per se een hele dag uit te trekken of ver te reizen. Ook dichtbij is er van alles te beleven. Heerlijk struinen door de duinen, of langs het strand, dwalen door het bos, een park of een van de vele landgoederen. Een enorme diversiteit aan natuur kleurt Den Haag groen. En daar laten de natuurgidsen van het  IVN  Den Haag jong en oud de natuur beleven.
Kies er maar een uit en ga mee!
Natuurexcursies

Wandelingen op aanvraag

Voor de meeste gebieden kunt u ook wandelingen met een natuurgids aanvragen voor een eigen groep op een zelf gekozen tijdstip. Voor een groep tot 15 personen is er één gids nodig, à 30 euro. Bij groepen tot 30 personen zijn er twee gidsen nodig en dan zijn de kosten 60 euro. De gidsen doen hun werk vrijwillig; uw bijdragen worden gebruikt voor de educatieve activiteiten van het IVN. Het is verstandig om een wandeling ten minste 4 weken voor de gewenste datum aan te vragen. Mail of bel voor wandelingen op aanvraag naar Gerda Idsinga,
e-mail bestuurslidgi@ivndenhaag.nl , tel. 070 393 36 16.

leven in de slootCursussen

Het IVN organiseert verschillende cursussen: de groene cursus en de natuurgidsencursus.
De groene cursus is laagdrempelig en bestemd voor een breed publiek: mensen die geïnteresseerd zijn in de natuur en er iets meer van willen weten.
De natuurgidsencursus gaat dieper en is bestemd voor diegenen die zelf actief willen zijn bij educatieve activiteiten om anderen – kinderen en volwassenen - vertrouwd te maken met de natuur, waardoor respect en zorg voor de natuur wordt vergroot.
Cursusinformatie

Op stap met IVN Den HaagNatuurweekend

Jaarlijks organiseert het IVN Den Haag een weekend in de natuur ergens in Nederland. De inschrijving staat open voor leden en donateurs van de afdeling. Tijdens deze weekenden gaan we overdag op pad en leiden IVN-ers uit de regio waar we verblijven ons rond en is er 's avonds tijd voor ontspanning. 
Natuurweekend 2017

eli heimansLezingen

Regelmatig belichten specialisten een onderwerp. Afgelopen jaren kwamen onder andere de volgende onderwerpen voorbij: ooievaars in en om Den Haag, het schimmelrijk, de vogeltrek, insecten, strandvondsten, de samenhang in de natuur, de Zandmotor, stadsecologie en  natuurvorser Eli Heimans.

kwartaalblad ratelaarKwartaalblad De Ratelaar

Het IVN Den Haag geeft in samenwerking met de KNNV het kwartaalblad 'De Ratelaar' uit. In het blad staan de geplande activiteiten en allerlei wetenswaardigheden over de natuur in en om Den Haag.
Kwartaalblad 'De Ratelaar'

Incidentele activiteiten

In samenwerking met andere natuurverenigingen worden jaarlijks verschillende activiteiten ontplooid. Om er een paar te noemen:

  • In de week van de invasieve exoten van 17 t/m 26 juni 2016 voerde het IVN Den Haag werkzaamheden uit aan het onderhoud van het Westduinpark in Den Haag. 
  • Jaarlijks assisteert het IVN Den Haag onder andere bij de activiteiten voor jong en oud tijdens het Fête de la Nature, de Natuurfeestdag in Meijendel en tijdens de Nacht van de Nacht.