Natuurgidsenopleiding 2020

Heb jij altijd al natuurervaringen willen delen met anderen? Dan krijg je nu de kans bij IVN Den Haag en omstreken. In september 2020 starten we weer met de Natuurgidsenopleiding, die in juni 2022 afgerond wordt met een landelijk erkend diploma.

Natuurgidsenopleiding

Wij willen mensen betrekken bij natuur, milieu, landschap en leefomgeving en daarvoor verzorgen we educatieve activiteiten. De natuurgidsenopleiding is daar ook op gericht. Als IVN-gids ben je straks breed inzetbaar voor die activiteiten. Samen met andere enthousiaste IVN'ers kun je natuurexcursies geven of presentaties, je kunt cursussen of andere activiteiten organiseren, voor volwassenen en voor kinderen. Al onze activiteiten zijn op vrijwillige basis.

Inhoud

In de opleiding leer je basiskennis van natuur en milieu, zoals: vogels, bomen en planten, zoogdieren, insecten, water, seizoenen, natuurbeheer, en samenhang tussen mens, dier en plant. We besteden ook aandacht aan vaardigheden om kennis over te brengen.

De lesstof is verdeeld over verschillende onderwerpen:

  • Natuur in de woonomgeving
  • Flora en Fauna in de natuur om ons heen
  • Netwerken en relaties in de natuur
  • Ecologie en landschappen
  • Mens, Milieu en Maatschappij
  • Educatie in de IVN praktijk

Bijeenkomsten

Wij geven twee keer per maand les op dinsdagavond in het  Milieu Educatief Centrum (MEC) Reigershof, Reigersbergenweg 280, 2592 EZ Den Haag. Ook is er twee keer per maand een excursie op zaterdagochtend in de omgeving van Den Haag. Tijdens de schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten. Om je diploma te halen moet je het kennismakingsweekend  bijwonen en minimaal 80% van de lessen en excursies hebben gevolgd.

Voor wie?

De opleiding is voor enthousiaste, actieve mensen die graag hun liefde voor natuur en milieu willen doorgeven en als erkend natuurgids hun kennis daarvan willen overbrengen op anderen.
Om de opleiding te kunnen volgen heb je geen bijzondere biologische kennis nodig. De groep zal uit ongeveer 25 cursisten bestaan. Thuisopdrachten en zelfstudie zijn in de opleiding essentiële elementen. Daarnaast is het belangrijk dat je regelmatig mee gaat met onze publieksexcursies. Je doet er een hoop kennis op en kunt de kunst afkijken. We gaan ervan uit dat je zonder problemen drie uur kunt fietsen en lopen.

Het opleidingsteam

Het team bestaat uit 5 enthousiaste IVN'ers, allen ervaren IVN-gids. De lessen worden door hen of door andere  IVN'ers gegeven. Verder wordt gebruik gemaakt van gastdocenten vanuit IVN of vanuit onze groene collega-organisaties.

Kosten

De gehele opleiding kost € 375,-- inclusief de  weekeinden. Volg je beroepsmatig de opleiding dan betaal je € 600. Inbegrepen zijn de IVN-lesmap en het IVN-lidmaatschap.  

Procedure om cursist te worden

Ben je enthousiast geworden?
Vul het aanmeldingsformulier in en meld je bij Hans Bouman, joh.bouman@planet.nl, voor de  informatiebijeenkomst op zaterdagmiddag 13 juni, of dinsdagavond 16 juni 2020 in De Reigershof, Den Haag. Besluit je daarna de opleiding te gaan volgen, dan krijgt je een uitnodiging voor een gesprek over je motivatie, verwachtingen, en (eventuele) speciale belangstelling. De gesprekken vinden plaats op 1, 2, en 3 juli 2020. Daarna krijg je bericht of je toegelaten bent tot de opleiding. *

Tot slot

Reken op een ontzettend leuke, maar stevige opleiding. Je moet er circa 5 uur per week voor kunnen uittrekken, dat is inclusief lessen en excursies.
Heb je nog vragen die hierboven niet beantwoord zijn? Mail dan naar Hans Bouman.

De aanmeldingsperiode sluit 30 juni 2020.

*Deelname is definitief na een kennismakingsgesprek met leden van het opleidingsteam en storting van het opleidingsbedrag op rekening
NL91 TRIO 0391 1745 68 ten name van Penningmeester IVN Den Haag en omstreken