Delft
(Zoog)dieren
vrijdag13okt2017

Vleermuizen: Gruwelijk eng

verslag Arnaud van den Berg

Als afsluiter van de kinderboekenweek met het thema 'Gruwelijk eng' is vanaf de bibliotheek van Den Hoorn afgelopen vrijdag 13 oktober een vleermuizen ontdektocht georganiseerd. Wederom een geslaagde samenwerking tussen de Delftse Natuurwacht en IVN Delft.

Eerder in die week is er in de bibliotheek een knutselmiddag geweest waarin de gevleugelde zoogdiertjes centraal stonden. Tal van Hoornse basisschoolleerlingen en familie hebben notie genomen van de op handen zijnde ontdektocht,'Vleermuizen spotten in het donker'. En de opkomst was reuze, er hebben zeker 120 mensen deelgenomen, waarvan 70 kinderen in de leeftijd van 3 tot 12.

De avond startte met een interactieve inleiding van Thea Rengers (IVN/DNW/Papaver) waarbij nog maar eens duidelijk werd hoe nuttig vleermuizen zijn en dat er helemaal geen reden is om er van te griezelen.

natuurwacht en ivn delftWist je dat rondom Den Hoorn wel 5 verschillende soorten kunnen voorkomen. En welke gaan we dan zien/horen? Tal van vragen stonden centraal; Hoe vliegt een vleermuis? Met zijn armen of handen? Wat eet een vleermuis? Hoe vangt een vleermuis zijn prooi? Veel verwondering bij de kinderen en ook wijsheid want sommige konden de vragen klakkeloos beantwoorden. Na veel vragen te hebben beantwoord werden de batdetectors uitgelegd en uitgedeeld.

batdetector

We begaven we ons door de woonwijk richting het park Hof van Delft. Op nog geen 50 meter vanaf de bibliotheek begonnen de eerste batdetectors te ratelen....en daar dartelden een aantal dwergvleermuizen door de lucht. En het is echt zo, kinderen zien die echt als eerste. Wat een enthousiasme, voor de meeste toch echt de eerste keer om op deze wijze vleermuizen te spotten. De wandeling werd voortgezet richting het park en af en toe werd stilgestaan om naar de vleermuizen te luisteren en ze ook te zien. Onderweg konden de gidsen veel vragen beantwoorden over vleermuizen.