De Steilrand
Vogels
Op
zondag24feb201909:00

Vogelexcursie in de Rijkelse Bemden

Vogelexcursie Rijkelse Bemden te Beesel.

Op zondag 24 februari bezoeken wij de Rijkelse Bemden en de Donderberg waar de Swalm uitstroomt in de dode Maasarm. Dit gebied is al meer dan 20 jaar geïnventariseerd door de vogelwerkgroep van IVN de Steilrand in het kader van de broedvogelmonitoring in voorjaar/zomer als ook bij de watervogeltellingen in de herfst/winterperiode. Het is het rijkste vogelgebied van de gemeente Beesel met meer dan 80 vogelsoorten. De broedvogels zijn nog niet zo actief of nog afwezig. Veel soorten  moeten nog terugkeren uit hun winterkwartier. Veel standvogels die jaarrond in het gebied verblijven laten zich toch al zien en horen. In de winter verblijven er ook veel watervogelsoorten. En daar gaan wij op 24 februari naar kijken. Wij noemen hier diverse soorten eenden zoals wilde eenden, krakeenden en kuifeenden. Futen meerkoeten en dodaars verblijven jaarrond  in het gebied. Ook kunnen wij diverse ganzensoorten zien. Onlangs zijn er nog grote zaagbekken en brilduikers waargenomen. Diverse meeuwensoorten foerageren dagelijks in het gebied.

Wij nodigen u uit voor een wandeling door het gebied en hopen al heel wat van deze vogels te zien of horen. De route loopt dwars door het gebied en stevig schoeisel of laarzen zijn gewenst. Een verrekijker is ook nodig. Uw gids is Maan Litjens

De tocht begint op zondag 24 februari 2019 om 9.00 uur en zal ongeveer twee en een half uur duren. Wij starten bij Molen de Grauwe Beer, Kerkeveldweg 1, 5954BD te Beesel. U bent van harte welkom en er zijn geen kosten verbonden aan deze excursie.

Algemene informatie

Dode Maasarm, Rijkel, foto Wiel Aelen
Rijkelse Bemden, Rijkel, foto Wiel Aelen
zondag 24 februari 2019 - 09:00 tot 11:30
Locatie: 
Molen de Grauwe beer in Beesel
Kerkeveldweg 1
5954 BD Beesel
Nederland
Google Maps image