De Steilrand
Natuur
Op
zondag13okt201910:00

Traditionele herfstwandeling

Van “brullende wapens naar burlende herten”

Traditionele herfstwandeling met heemkundevereniging Maas-en Swalmdal in het voormalig Brits Munitiedepot in Brüggen-Bracht.

In het uitgestrekte natuurgebied “Brachterwald” net over de grens bij Swalmen en Reuver lag tot 1996 een munitieopslagplaats met 50.000 ton munitie van het Britse Rijnleger, de grootste in West-Europa. Aan en afvoer vond vooral plaats vanuit Bracht en Brüggen. Elke eerste maandag van de maand werd er oude munitie tot ontploffing gebracht die overal in Nordrhein-Westfalen tijdens bouwwerkzaamheden was gevonden en trilden Reuver en Offenbeek om haar grondvesten! Een grote brand in de zeventiger jaren zorgde voor veel beroering in onze dorpen. Wat lag er allemaal wel niet opgeslagen?? Als inwoners kon je alleen langs de omheining lopen met bewakers en grote honden aan de andere kant. Heel geheimzinnig en een tikje angstaanjagend..

Na sluiting in 1995, toen de koude oorlog ten einde was, is vrijwel het gehele complex overgedragen aan de Nordrhein Westfalenstiftung Naturschutz, Heimat und Kulturpflege. Dit autovrije natuurreservaat is inmiddels een oase van rust en al bij veel wandelaars en fietsers en skeelers bekend. De damherten die door het leger destijds als jachtwild en grazers zijn aangeschaft zijn hier goed  te observeren op diverse plekken.

Maar kent u ook de verdere cultuurhistorie en achtergronden uit dat recente verleden? Die gaan we voor u uit de doeken doen tijdens deze excursie.

Een gids van de werkgroep “Gidsen voormalig Brits Munitiedepot” van de heemkundevereniging Maas- en Swalmdal  zal op boeiende wijze vertellen over het militaire verleden, met daarin aandacht voor het ontstaan van het depot, de organisatie, welke munitie lag er opgeslagen,  de bewaking, etc.

Natuurgidsen van IVN de Steilrand zullen vertellen over de natuur en de microklimaten die zich er hebben kunnen ontwikkelen en de bijzondere planten en vogels die er voorkomen.  Zo groeit er rode dopheide, vleugeltjesbloem en duizend guldenkruid en er komt een grote populatie nachtzwaluwen voor in de uitgestrekte heidevelden.

Op zondag 13 oktober  bent u welkom om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats tegenover de Witte Stein aan de Keulseweg 193, 5953HJ in Reuver. We hopen tussen 12 uur en half 1 terug te zijn en de lengte van de wandeling is 5 km. Deelname is gratis.

Meer info ook op  www.maas-enswalmdal.nl.

Algemene informatie

Voormalig munitiedepot, beschermingswal, Brüggen, foto, Wiel Aelen
Voormalig munitiedepot, kleverig koraalzwammetje, Brüggen, foto, Wiel Aelen
zondag 13 oktober 2019 - 10:00
Locatie: 
Parkeerplaats t/o de Witte Stein
Keulseweg 193
5953HJ Reuver.
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image