De Steilrand
Overig
Op
zondag14okt201810:00

Traditionele herfstwandeling

“Ik zoek de rust van een kist, van een dorre houten kist, in een hoekje van een kerkhof waar de tijd verstomd”… zo luidt de tekst van een lied van Jaap Fischer in de 70er jaren.

Onze traditionele herfstwandeling met heemkundevereniging Maas- en Swalmdal en IVN De Steilrand voert ons dit jaar naar een bijzondere plek in Roermond. We brengen op zondag 14 oktober een bezoek aan de algemene begraafplaats 'Nabij de Kapel in 't Zand'- in de volksmond bekend als 'den Aje Kirkhaof'. 

Deze voormalige stadsbegraafplaats is uitzonderlijk vanwege haar ouderdom, indeling en monumentale bomen en struiken. Het rooms-katholieke deel, het Nederlands hervormde deel en de twee joodse gedeelten worden strikt gescheiden door hoge muren en heggen. Ook is er een stuk ongewijde aarde waarin overledenen begraven werden die niet gedoopt waren, zelfmoord gepleegd hadden of atheïst waren. De monumentale dodenakker telt vele markante graven in zeer diverse bouwstijlen, zoals het familiegraf van de architect Pierre Cuypers en het befaamde ‘graf met de handjes’; een katholieke adellijke jonkvrouw en haar protestantse niet-adellijke echtgenoot zijn over de muur die het katholieke deel scheidt van het protestantse deel- na hun overlijden- symbolisch met gebeeldhouwde hun ineen grijpende handen verbonden. Centraal op de begraafplaats bevindt zich de Bisschoppelijke grafkapel. De eronder gelegen crypte, waarin diverse bisschoppen van het tweede bisdom Roermond zijn bijgezet, is evenals het inmiddels gerestaureerde lijkenhuisje onder leiding van een gids te bezoeken. Opvallend is bovendien het grafmonument van de zoeaaf Küppers. Vele graven van oorlogsslachtoffers, verzetslieden en gesneuvelde geallieerden herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder is de aanwezigheid van een NSB graf, een van de zeven die er nog in Nederland te zien zijn. Uniek bovendien is het relatief grote aantal grafkelders op deze dodenakker. De rijke beplanting en het assortiment zeldzame bomen maken de begraafplaats heel bijzonder. Veel bomen zijn net zo oud als de graven en maken echt een overweldigende indruk. Alleen op het Joodse deel zullen we geen bomen aantreffen en de reden daarvan hoort u tijdens de wandeling. Maan Litjens verteld ons over de groene reuzen in het grote deel van dit prachtige kerkhof. John Vaessen zal over alle bijzondere graven vertellen.

We beginnen dit bezoek met een inleidende presentatie van 30 minuten over het ontstaan van dit kerkhof,  in de vlakbij de begraafplaats gelegen zaal ‘Aad Remunj’. 

Vertrek 10.00 uur aan de publieksingang, Weg langs het kerkhof 1, 6045 AN.  Zaal Aad Remunj ligt op loopafstand aan de Herkenbosscherweg 10, 6045 AR in Roermond. Parkeren kan in deze wijk op diverse plekken. Deelname is gratis. Wilt u een lift? Dat kan! Om te carpoolen vanuit Reuver kunnen mensen zich opgeven via ivndesteilrand@gmail.com.

Meer informatie treft u aan op de site:Oude Kerkhof, Roermond

HEEL BELANGRIJK: Omdat er een maximum van 30 deelnemers is, moet u zich voor deze wandeling opgeven om niet achter het net te vissen. We zijn immers met twee verenigingen! Bij een veelvoud van aanmeldingen moeten we namelijk een extra gids regelen. Sluitingstermijn is 11 oktober.

Algemene informatie

Schijncipres, Oude Kerkhof, Roermond, foto, Marianne Vos Jaspers
Canadese Populier, Oude Kerkhof, Roermond, foto Marianne Vos Jaspers
zondag 14 oktober 2018 - 10:00 tot 12:30
Locatie: 
Oude kerkhof
Weg langs het kerkhof 1
6045AN Roermond
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image