De Steilrand
Overig
Op
woensdag05feb202020:00

Plastic soep "Ooit komt het op je bordje"

Arend Bolt was als afvaltechnoloog bij het afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel werkzaam. Hij houdt zich al jarenlang bezig met deze problematiek die inmiddels in de haarvaten van onze samenleving woekert.

In 2010 nam Arend deel aan de reis met het zeilschip de Beagle, een Nederlands-Vlaams televisie- en internetproject van de VPRO in samenwerking met Teleac en Canvas. Ook de Britse schrijver Redmond O’Hanlon voer mee op dit schip en schreef er uitgebreid over. Tijdens deze expeditie werd in de Indische Oceaan onderzoek gedaan naar plastic soep. In zijn gratis lezing gaat hij in op het mechanisme en de oorzaken van plastic soep, de gevolgen ervan en verschillende oplossingsrichtingen.

In onze oceanen drijven vijf gigantische eilanden van kunststof afval. Deze “plastic soep” is een ernstige bedreiging voor al het leven in de oceanen. Het is dus van groot belang om te onderzoeken hoe dit kan worden opgeruimd en voorkomen in de toekomst. Jarenlang was het bestaan van de plastic vuilnisbelten nauwelijks bekend want ze liggen ver van drukke scheepvaartroutes en zeilers mijden deze gebieden omdat er weinig wind is. Maar wie de oevers van onze beken, rivieren en stranden bekijkt weet wel waar het vandaan komt, de slordige medemens die niet beseft wat hij daarmee aanricht! 80 % van deze plastic soep komt van het land doordat we het achteloos weggooien waarmee het zwerfvuil wordt!! Niet nodig dus en makkelijk te voorkomen. Tenminste in Europa waar goede afvalvoorzieningen zijn. Het grootste probleem ontstaat echter in Azië en Afrika waar deze voorzieningen niet zijn.

Oceanograaf Charles Moore ontdekte de grootste afvalberg dan ook  in de Grote Oceaan per ongeluk toen hij er in 1997 doorheen zeilde. In monsters, genomen in 2001, bleek de concentratie plasticdeeltjes in de plastic soep groter te zijn dan de concentratie plankton.

De drijvende plasticdeeltjes lijken sterk op plankton, waardoor ze vaak worden opgegeten door kwallen en andere zeediertjes, die op hun beurt ook weer worden opgegeten door grotere zeedieren, met alle desastreuze gevolgen van dien.

Er worden wereldwijd veel walvissen en vogels gevonden met enorme hoeveelheden plastic in hun maag met de verschrikkelijke hongerdood tot gevolg!

Als wij dan vis of schaaldieren eten, komt het plastic terecht in onze eigen spijsvertering. We krijgen op die manier onze slordige  manier van omgaan met plastic als een boemerang terug.

Boyan Slat, een Nederlandse student heeft inmiddels de “Ocean clean up” ontwikkeld waarmee hij probeert om het plastic uit zee te vissen maar de microscopisch kleine deeltjes krijgen we onmogelijk meer weggevangen. In de nieuwe serie op TV over de Rijn met Huub Stapel, vanaf 4 januari te zien,  werd verteld dat de Rijn al 60 meter achter de bron in Lai da Tuma vervuild is, doordat microplastics als sneeuw de bron vervuilen. Een heel trieste constatering.

Wat zijn de gevolgen van dit probleem voor onze ecosystemen en voor de mens? Arend Bolt neemt ons mee op een boeiende reis door deze materie.

U bent van harte welkom op deze gratis lezing van IVN De Steilrand op woensdag 5 februari om 20.00 uur in het Huis van de wijk, zaal de Glazenap, Spechtstraat 58 in Tegelen

Algemene informatie

woensdag 5 februari 2020 - 20:00 tot 22:30
Locatie: 
Spechtstraat 58
5932VK Tegelen
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image