De Steilrand
Paddenstoelen
Op
zondag29sep201910:00

Paddenstoelen excursie

“Eekhoorntjesbrood met heksenboter…”

Het klinkt als het menu van elfjes en kabouters maar het zijn twee namen van paddenstoelen die tot de verbeelding spreken. Uiteindelijk zijn deze namen allemaal ooit door (veelal gelovige) mensen bedacht en ze kregen vaak de gekste namen omdat men het verschijnsel niet kon verklaren. Zo werden ze heksenboleet of heksenboter, dodemansvinger, judasoor en satansboleet genoemd en kwam de grote stinkzwam uit een duivelsei! En ze stonden vaak ook nog in een heksenkring! Eén en al mysterie. Tegenwoordig hebben we dat mysterie ontrafeld als zijnde een ondergronds netwerk van draden waar aan de uiteinden vooral in de herfst de vruchten ontstaan die wij paddenstoelen zijn gaan noemen.

Ondanks de droge zomer schieten deze vuilnismannen van het bos toch weer uit de grond, vooral na een paar fikse regenbuien. Ze kunnen niet goed tegen droogte en vorst dus ook zij hebben nu regen nodig.  Het zijn onmisbare schakels in de natuur met een compleet internet dat véél ouder is dan onze oudste computers! ”LinkedIn” tussen bv. berk en vliegenzwam, beuk en porseleinzwam… Het bos is één groot ingewikkeld netwerk en dat is beslist géén gezwam! Er wordt steeds meer bekend over de symbiose in de natuur! Daarom weten we nu dat het ook heel belangrijk is om de bosbodems intact te houden zodat het netwerk, dat vele eeuwen oud kan zijn in stand blijft.

IVN de Steilrand neemt u in het jaar van het 45 jarig jubileum mee langs onze geologische steilrand waaraan we onze naam hebben ontleend. We gaan er op zoek naar paddenstoelen met Gerard Dings uit Haelen, onze zeer deskundige gids.

U bent van harte welkom op zondag 29 september. We vertrekken om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Droompark de Maasduinen aan de Maalbekerweg 25 in Belfeld. Tussen 12 uur en 12.30 uur zullen we daar weer terug zijn en deelname is gratis.

 

 

 

 

Algemene informatie

Appelrussula, foto Wiel Aelen
Gele ringboleet, foto Wiel Aelen
zondag 29 september 2019 - 10:00
Locatie: 
Parkeerplaats van Park de Maasduinen
Maalbekerweg 25
5951NS Belfeld
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image