De Steilrand
Natuur
Op
donderdag12jan201720:00

Naar het dak van de wereld! Flora en fauna in de Himalaya

Lezing door Donné Cruysberg

In 1978 maakten 3 Limburgse studenten, een fotograaf en een kunstenaar deel uit van een groep, die samen een voor die tijd unieke reis ondernamen naar het dak van de wereld.

Er waren in die tijd maar een paar Nederlanders op trektocht in Nepal, en al helemaal niet met de high tech-materialen zoals het massale bergtoerisme nu. De groep heeft destijds voor de organisatie veel steun gehad van de toenmalige honorair-consul van Nederland. De tocht duurde 6 weken en ze werden begeleid door 6 tot 12 sherpa’s, afhankelijk van het terrein. De sjerpa’s liepen voorop en zorgden voor een slaapplaats en een huis om te eten. Ze liepen niet keurig bij elkaar, de voorsten en de laatsten liepen soms uren uit elkaar. Ze wisten de weg door pijlen op het pad, of door dorpelingen die hen de goede weg instuurden. GPS en Tomtom moesten nog worden uitgevonden……

John Lindeman uit Nieuw Zeeland was hun expeditieleider en had veel ervaring, waardoor hij de vliegreis niet hoefde te betalen. Donné Cruijsberg bestudeerde planten en fotografeerde die. Bert Roelofs hield zich bezig met de fauna en Sjaak Gubbels met de waterkwaliteit en waterfauna. Deze drie heren zijn tot de dag van vandaag actief lid van de Vrienden der Natuur uit Venlo, vandaar dat we deze lezing in samenwerking met hun afdeling van het Natuur Historisch Genootschap Limburg organiseren. Pieter Kortekaas ging mee als beeldend kunstenaar en inspirator en Peter Verhagen maakte foto’s van de tocht en legde het adembenemende landschap vast. Donné en Peter verzorgen deze herziene uitvoering van een lezing die ze ruim 30 jaar geleden al eens organiseerden.

Ongemakken bleven hen niet bespaard, zoals vlooien in de slaapzakken, talrijke bloedzuigers en weggespoelde bruggen. Als een brug in het dal was weggespoeld door de natte moesson, moesten ze soms 2 km. naar boven en weer naar beneden. Zo hebben ze drie dagen gedaan over een levensgevaarlijke pas (Trashi Lapsa 5800 m), waar ze onder steenlawines hebben gestaan en op afstand ook sneeuwlawines hoorden. Onderweg werd dan alles wat ze aantroffen op gebied van flora en fauna vastgelegd, want het bereiken van de top was niet hun ultieme doel. Iedere deelnemer had een taak tijdens deze expeditie, zodat ze interessant materiaal mee terug konden nemen naar Nederland.

Vele kilo’s armer maar een enorme ervaring rijker keerden ze terug van dit avontuur. Na thuiskomst vergeleken ze hun vondsten met onze Europese alpiene levende have, want Eurazië vormt tenslotte een aaneengesloten continent van Santiago tot aan Wladiwostok…. De studenten van toen zijn intussen bijna allemaal met pensioen. Op donderdag 12 januari maken we met hen deze historische reis opnieuw, waarbij het prachtige beeldmateriaal dat ze destijds hebben geschoten, de leidraad zal zijn. Dia’s verliezen immers niets aan kwaliteit en lenen zich ook uitstekend tot vragen stellen tijdens de lezing.

In de pauze of na afloop kunnen de echte plantenliefhebbers bergflora’s inkijken en ook twee krantenartikelen over deze tocht.

De lezing is gratis en met name voor floristen een echte aanrader!!

Algemene informatie

donderdag 12 januari 2017 - 20:00
Locatie: 
Huis van de Wijk, De Glazenap
Spechtstraat 58
5932VK Tegelen
Nederland
Google Maps image