De Steilrand
Bomen & Struiken
Op
donderdag09feb201720:00

Monumentale bomen in onze regio

“BOMEN ALS KATHEDRALEN”

Monumentale bomen worden vaak eerbiedig kathedralen genoemd. Andere mensen spreken over woudreuzen, maar altijd met enorme bewondering over de groeikracht die bomen toch vaak blijken te hebben. Dieren worden zelden zo oud, laat staan de mens!! Misschien spreken ze daarom wel veel mensen aan. Ook bij IVN de Steilrand zijn we altijd diep onder de indruk van deze groene monumenten, vandaar dat onze dendroloog en nestor Pierre Theunissen uit Beesel ons meeneemt op bomenreis. Ook onze regio herbergt een groot aantal prachtige oude bomen, die Napoleon nog met zijn legers langs heeft zien trekken. In ons Limburgse Sambeek staat waarschijnlijk de oudste boom van Nederland. Het is een Hollandse Linde met een stamomtrek van bijna 8 meter en een hoogte van ca. 25 meter. Hij zou geplant zijn in de periode 1580-1623. De linde is in 2015 uitgeroepen tot "Wereldboom" en onder leiding van de Stichting Wereldboom gesnoeid.

Maar verschillende Europese landen overtreffen ons op bomengebied ruimschoots. Zo zijn de Italianen kampioen met eeuwenoude geknotte platanen en bepalen oude beuken vaak het beeld in Engelse en Franse tuinen. Ook in Duitsland zijn natuurlijk talloze oude bomen te vinden in veel grotere aantallen dan bij ons, vooral oeroude linden en eiken. Heel bekend en bijzonder te noemen zijn de eiken van Ivenack (die Ivenacker Eichen) in het noorden van de voormalige DDR, Mecklenburg-Vorpommern. Veel van deze bomen heeft Pierre gezien en op foto vastgelegd.

Op donderdag 9 februari maken we een visuele tocht langs monumentale bomen in onze regio, maar vooral ook over aparte, zeldzame, oude, grote of anderszins opvallende bomen, elders op de wereld.

U bent van harte welkom voor deze boeiende en gratis lezing om 20.00 uur in zaal de Glazenap in het Huis van de wijk aan de Spechtstraat 58 in Tegelen

Algemene informatie

donderdag 9 februari 2017 - 20:00
Locatie: 
Huis van de Wijk, De Glazenap
Spechtstraat 58
5932VK Tegelen
Nederland
Google Maps image