De Steilrand
Amfibieën & reptielen
Op
donderdag09mrt201720:30

Lezing 'Amfibieën in Limburg'

Lezing over Amfibieën op donderdag 9 maart 2017 door Peter Harrewijn

In Nederland komen 16 verschillende amfibiesoorten (kikkers, padden, salamanders) voor en daarvan is Limburg een bijzondere provincie want hier komen alle 16 soorten nog voor. Dat is ook de reden waarom de provincie veel aandacht besteedt aan deze diergroep. De meeste amfibieën beginnen hun leven in het water en zetten het na een gedaanteverwisseling op het land voort. Vaak keren ze alleen voor de voortplanting naar het water terug.

Alle amfibieën zijn beschermd en het is dan ook belangrijk om de leefomgeving van deze groep in stand te houden of te verbeteren. Hier is veel kennis en kunde voor nodig, want elke amfibie stelt zijn eigen eisen aan zijn leefomgeving. Het leefgebied van amfibieën is grofweg op te delen in drie deelgebieden:

1.       Het 'voortplantingshabitat': water, waarin de ei-afzetting plaatsvindt en de larven kunnen opgroeien.

2.       Het 'zomerhabitat': de plek waar de jonge en volwassen dieren de zomer doorbrengen en waar ze voedsel en beschutting vinden.

3.     Het ‘winterhabitat': de plaats waar de dieren hun winterslaap houden.

Helaas hebben de amfibieën het ook extreem moeilijk. Hun leefgebied wordt vaak aangetast, ziektes komen steeds vaker voor en ook exoten nemen hun leefgebied in.

Kortom: er is nog genoeg werk in het landschap om deze bijzondere diersoorten in stand te houden.

Op donderdag 9 maart 2017 geeft Peter Harrewijn, docent Natuur, Water en Recreatie aan het CITAVERDE College te Roermond voor IVN afdeling ,De Steilrand’ een lezing over dit boeiende onderwerp: amfibieën in Limburg.

 De lezing start om 20.30 uur na de algemene ledenvergadering.

Locatie: Huis van de Wijk ‘De Glazenap’,

Adres: Spechtstraat 58, 5932VK in Tegelen.

Toegang gratis voor alle geïnteresseerden.

Algemene informatie

donderdag 9 maart 2017 - 20:30
Locatie: 
Huis van de Wijk, De Glazenap
Spechtstraat 58
5932VK Tegelen
Nederland
Google Maps image