De Steilrand
Bomen & Struiken
Op
zondag21mei201710:00

Bomenwandeling

Bomenwandeling en bezoek kruidentuin

Bomenwandeling rondom kasteel de Holtmühle onder leiding van onze Dendroloog Dhr. Pierre Theunissen, met na de koffie-/theepauze een bezoek aan de kruidentuin bij het kasteel.

Vertrek om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Kasteellaan 10 te Tegelen.

Het wandelpad rond de landerijen bij kasteel Holtmühle is aangelegd in het midden van de 80er jaren van de vorige eeuw. Het project is uitgevoerd in het kader van geleide praktijklessen A en O (Aanleg en Onderhoud) van de toenmalige Middelbare Tuinbouwschool te Venlo. Het bosplantsoen, dat in de singel langs de buitenkant staat, is ter beschikking gesteld door de toenmalige gemeente Tegelen. De bomen, die in de rij langs de binnenzijde staan, zijn geschonken door Bart Faassen.

Leerlingen van de MTuS hebben bomen gerooid en het bosplantsoen aangeplant, alsook het graspad aangelegd. In de ruim 30 jaar dat het wandelpad nu bestaat, is er natuurlijk van alles gebeurd en ook veranderd en wij gaan kijken hoe de situatie er nu uitziet.

Breng loep en verrekijker mee (er zijn mogelijk ook vogels te spotten) en stevige wandelschoenen (het pad kan door mollenactiviteiten wat ongelijk zijn geworden).

Ook bevindt zich op het terrein van chateau de Holtmühle een historische en bijzondere kruidentuin.

Rond 1850 was het kasteel zo vervallen dat de helft van de gebouwen werd afgebroken. Louis de Rijk, die er zich vestigde, liet het gebouw in 1852 grondig verbouwen. De kruidentuin werd ontworpen door de toenmalige tuinman van een van de nazaten van baron Von Glazenapp. In eerste instantie was het een bloemen- en groentetuin, die naderhand werd omgevormd tot een kruidentuin. Helaas lag alles er 150 jaar later weer vervallen bij.

Robert van Tilborgh en Henk Kruizenga hebben in 2014 schop en snoeischaar opgepakt en hebben sindsdien alles weer in de oorspronkelijke staat hersteld.

Samen met een enthousiaste groep vrijwilligers wordt er dagelijks in de kruidentuin gewerkt. In de kruidentuin zijn bedden met diverse theekruiden en geneeskrachtige kruiden.

Sinds kort wordt er hard gewerkt om een stuk van het aangrenzend bos, waar jaren niets aan gedaan is, op te schonen. Hier zijn onlangs diverse fruitbomen en struiken geplaatst. In dit bos staan ook enkele bijenkasten. Deze zorgen voor de bestuiving van al het groen in de omgeving en zorgen ook nog voor overheerlijke honing,

De tuin is vrij toegankelijk.

Vertrek 10.00 vanaf de parkeerplaats aan de Kasteellaan 10

Algemene informatie

zondag 21 mei 2017 - 10:00
Locatie: 
chateau de Holtmuhle Tegelen
Kasteellaan 10
5932 AG Tegelen
Nederland
Google Maps image