Wandelexcursie De Groene Jonker

Wandelexcursie
WandelenDe wandelexcursie in De Groene Jonker is een activiteit voor volwassenen. Tijdens de wandeling van zo'n 1,5 uur vertelt de natuurgids o.a. over de planten en de vogels die leven in dit prachtige natuurgebied. Voor veel 'Ronde Veners' is dit gebied nog onbekend en dat terwijl het zo dichtbij ligt! Wandel tijdens de excursie mee en maak zo nader kennis met dit moerasgebied. 

De Groene Jonker
De Groene Jonker is een waterrijk, nieuw moerasgebied dat de Nieuwkoopse Plassen met de Vinkeveense Plassen verbindt. Planten en dieren krijgen hierdoor meer ruimte om te overleven. In 2006 was het gebied nog landbouwgrond en het is nog volop in ontwikkeling. Nu is
het een natuurgebied met een grote plas, ruisende rietkragen en natte graslanden.

Weide- en moerasvogels
Deze afwisseling in natuur zorgt voor een bijzonder gezelschap van weide- en moerasvogels. Elk jaargetijde zijn ze in grote aantallen te bewonderen. Ook zijn er al veel bijzondere vogels gezien. Steltkluten, geoorde futen en zelfs de schuwe porseleinhoen zijn hier voorbeelden van. Maar ook kievieten, zwarte sterns, smienten, futen en lepelaars
voelen zich hier thuis. 

In het vroege voorjaar komen de eerste moerasvogels terug uit hun overwinteringsgebieden. De vogels kunnen hier fourageren, rusten en vinden een plek om te broeden. In de tijd van de excursie zingen sommige vogels het hoogste lied om hun territorium af te bakenen en een vrouwtje te veroveren. Andere vogels hebben het al druk met het voeren van hun jongen.

Verzamelpunt
Elke wandeling start bij het verzamelpunt P De Roerdomp, Hoge Dijk 6, 2435 NG Zevenhoven.

Communicatie
Volg de wandelexcursie De Groene Jonker via de activiteiten en het activiteitenboekje Check het onderstaande algemene overzicht.
Houd de lokale media in de gaten of benader bij vragen onderstaand contactpersoon.

Contactpersoon en aanmelden
IVN-natuurgids Ellen Aarsman, 0297-288106 of e-mail Meld je aan voor de wandelexcursie bij deze contactpersoon.

Impressie 
Krijg een indruk van deze excursie met wandelexcursie De Groene Jonker in beeld

Wandelexcursie 2017

Datum Tijd
Zaterdag 13 mei 2017 10:00 - 11:30 uur
Item Wandelexcursie De Groene Jonker Algemeen
Wandelexcursie Volgens uitgestippelde route. Er zijn geen verharde paden. Daarom is is de wandeling niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. 
Activiteit Begeleiding door ervaren Natuurgids van IVN
De Ronde Venen & Uithoorn. Open deelname en kosteloos, tenzij anders vermeld.
Kleding/schoeisel Stem kleding af op het weer. Het gebied kan drassig zijn dus draag stevige waterdichte schoenen/laarzen die vies mogen worden
Benodigdheden Naar eigen keuze eten, (warm) drinken. Een verrekijker verhoogt het kijkplezier en versterkt de beleving.
Afgelasting Bij slechte weersomstandigheden of uitvallen van gidsen wordt een activiteit afgelast. Circa 1-2 uur voor aanvang staat de afgelasting op de homepagina van de afdelingswebsite.                

Naar Andere activiteiten