Veenmollen 2015-2

September Elkaar ontmoeten en jam maken
In september was het in ’t Buurtnest in Uithoor n een drukte van belang. Wat was er gaande? Als je door het raam naar binnen keek, zag je allemaal Veenmollen. Ik zag eerstejaars Veenmollen, die hun T-shirt aan het versieren waren. Tweedejaars Veenmollen met een stoere pet. Derdejaars met een rugzak. En de ervaren vierdejaars Veenmollen bestudeerden de natuur met een nieuwe loep. Wat een gezellige drukte.

Nadat de Veenmollen met elkaar hadden kennisgemaakt, gingen ze samen jam maken. Zo in september zijn er genoeg bessen en fruit te vinden (en te koop). Iedere Veenmol ging naar huis met een potje warme jam. Het zag er heerlijk uit. Ik ben benieuwd wat ze de volgende keer gaan doen.

IVN DRVU - Jeugd. VeenmollenOktober. Slakken Libellebos
10 Oktober was de volgende keer. Het was werkelijk schitterend weer. Dit keer geen jam op het menu maar slakken. Gingen de Veenmollen dan slakken eten? Neen hoor, ze gingen naar slakken speuren in het Libellebos. Die waren er in alle maten en soorten. Een slakkenrace moest uitmaken wie ‘de snelste’ was. Heel spannend: de slakken liepen de verkeerde kant op, stopten halverwege of kwamen helemaal niet op gang.

De Veenmollen hebben ook nog geprobeerd zichzelf voort te bewegen als een slak. Dat doe je op je buik zonder je armen of benen te gebruiken. Best moeilijk. We speelden nog het slakkenspel en lieten de Reuzenbalsemien lekker knallen. Tot slot hebben we nog onze slakken over een zwart stuk papier laten lopen, dan kun je goed het slijmspoor zien waar ze zich over voort bewegen. De middag was weer zo om. Wat zal er de volgende maand weer op het menu van de Veenmollen staan?

November Herfst Libellebos 
14 november speurden we naar spinnen. Goh, wat hadden zij zich goed verstopt. In het Libellebos vonden we er een paar, ze zaten in een mooi web. We zagen het avondeten op het web geplakt zitten. Caro klom in een hoge boom om een leeg vogelnest naar beneden te halen. Hier zaten ook mooie spinnetjes in. Het is herfst, paddenstoelentijd. Dat Sinterklaas deze dag was aangekomen konden we ook in het bos zien. De Pieten hadden pepernotenpaddenstoelen achtergelaten. We durfden ze alleen niet op te eten. En wat rook het lekker, echt herfst. Al die blaadjes heerlijk om doorheen te slenteren, vandaag tillen we de voeten niet op.

December Knutselen met natuurlijke materialen
De laatste bijeenkomst van het jaar blijven we knus binnen. We gaan knutselen met natuurlijke materialen. We maken kerststerren van takken en raffia, maar ook heuse kerstbomen. Van bijenwas rollen we kaarsen. En natuurlijk versieren we die met linten en kleurige kaartjes. Elza was helaas ziek, dus vertelde Anja een verhaal. Een spannend en ook treurig verhaal van Olav die uiteindelijk veranderde in een Treurwilg omdat hij bleef treuren om zijn verdronken liefde.

Naar Jaarverslag Jeugd 2015