Veenmollen 2015-1

Januari Geen Fort-dag
In januari kon voor het eerst in vier jaar de Veenmollen-middag niet doorgaan. Het stormde en regende heel hard. Deze dag was gepland op het Fort. Maar zelfs voor stoere Veenmollen was het weer te bar. Een zwarte dag dus.

Februari Wilgenknotten
Joepie het is februari dan gaan we… wilgenknotten! Net als vorig jaar gingen we naar het ‘enge bos’ van Cock Lek. De knotgroep was aanwezig met de nodige zagen. Inmiddels worden we al ervaren knotters. Dit jaar werden minstens twee keer zoveel bomen afgezaagd als het jaar daarvoor. En ook de jonge Veenmollen zaagden er flink op los. Het weer was heel lekker. In plaats van in de sneeuw te knotten konden we onze jas aan de wilgen hangen.

Maart Fort aan de Drecht
In januari ging ons uitstapje naar het fort aan de Drecht niet door. Toen stormde het en regende het pijpenstelen. Gelukkig was Jeroen Engelhart bereid om nog een afspraak met ons te maken om het Fort te bekijken. Het weer was nu stukken beter. Dit fort is heel lang geleden gebouwd ter bescherming tegen ‘de vijand’. Wij vonden het een prima plek om lekker te ravotten, bomen te beklimmen, in allerlei geheime hoekjes te kruipen en tot slot nog wat spelletjes te doen.

April Bomen
Vandaag gaan we speuren naar bomen. We krijgen een plattegrond die ons brengt bij allemaal verschillende bomen. Met een zoekkaart moeten we dan proberen deze op naam te brengen. De bomen hebben nog geen bladeren, niet makkelijk dus. En als de opdracht is ‘probeer eens in deze boom te klimmen’ dan doen wij dat braaf! We sluiten af met een spelletje boompje verwisselen. Onze ouders staan ons dan allang weer geduldig op te wachten bij ‘t Buurtnest.

Mei Kriebelbeestjes
In mei kun je ’s avonds de eerste veenmollen horen zingen. Ze hebben het voorjaar in de bol en gaan op zoek naar een partner. Wij gingen op zoek naar kriebelbeestjes. Wat zijn kriebelbeestjes en waar zitten ze? Ze zitten in de grond, de lucht, de planten, het water enz. Er waren zoveel kriebelbeestjes dat we na een half uur al van alles en nog wat in onze potjes hadden.

Na een ‘weetjes-spel’ wilden we ook nog eens kijken naar kriebelbeestjes in het water. Het verhaal gaat dat je met een rode lap aan een stok, kikkers kan ‘vissen’. Een rode lap had Lois niet nodig: een kikker sprong spontaan in haar potje.

IVN DRVU - Jeugd. VeenmollenJuni. Roeien Botshol
Veenmollen houden ook van tradities. In juni als het Veenmollen-seizoen ten einde loopt gaan we roeien op Botshol. Mooi weer, maar een fris windje. Zouden er nog Veenmollen te water gaan? Natuurlijk! Van zwemmen krijg je trek: binnen een kwartiertje was al het lekkere fruit op. Dan nog net even tijd om door het riet te sluipen voordat we weer terug moesten roeien.

Veenmollen 2015-2