Stinzenplantenexcursies

PlantenwerkgroepExcursie Plantenwerkgroep   
Elk jaar organiseert de werkgroep Planten van IVN De Ronde Venen & Uithoorn een stinzenplantenexcursie in de binnentuin van de Ridderhofstad Gunterstein of in Kasteel Nijenrode beide gelegen in Breukelen.

In 2019 is dat Kasteel Nijenrode 

Plantenwerkgroep

Tijdens deze wandeling in het park van kasteel Nijenrode gaat de aandacht vooral uit naar de bosplanten die in het vroege voorjaar bloeien. Het park is beroemd om zijn grote verscheidenheid aan stinzenplanten zoals knikkende vogelmelk, holwortel, voorjaars-helmbloem, vingerhelmbloem, aronskelk, oosterse sterhyacint, maagdenpalm, alpenbes, bosanemoon, dichtersnarcis en bostulp. Wat er op een bepaald moment te zien is, is afhankelijk van het weer.

Stinzenplanten vormen een bijzondere groep verwilderende sierplanten, die thuishoren op oude buitenplaatsen. Daar zijn ze eeuwen geleden geplant; daar zijn ze verwilderd en door de jaren heen massaal ingeburgerd. Het zijn vooral in het voorjaar bloeiende bol-, knol- en wortelstokgewasjes. Onafzienbare velden met bloeiende bolgewasjes maken een bezoek aan een buitenplaats tot een waar lentefeest.

Tot deze groep worden onder andere gerekend: soorten sneeuwklokjes; soorten sterhyacinten; sneeuwroem; winterakoniet; wilde krokus; lenteklokje; bosanemoon; gele anemoon; vingerhelmbloem; holwortel; zomer-klokje; wilde boshyacint; wilde narcis; dichtersnarcis; kievietsbloem; soorten vogelmelk; dubbele knolsteen-breek; lelietje-van-dalen en soorten aronskelk.

De naam 'stinzenplanten' dook voor het eerst op in 1932 in historische beschrijvingen van oude Friese stinzen (Fries voor 'stenen huizen'). Aan het eind van de zestiende eeuw komen de meeste stinzenplanten al in onze tuincultuur voor. Het zijn meestal de mooie bol- en knolgewassen, die in het wild groeien in Noord-, Midden-, en Zuid-Europa rond de Middellandse Zee tot in Klein-Azië.

 Buitenplaats Gunterstein
Speciaal voor deze gelegenheid is de normaal gesloten binnentuin open. Gunterstein is een prachtige buitenplaats met een groot bosrijk park en een mooie spannende binnentuin. Je vindt hier allerlei bloeiende planten. Zoals enorme tapijten van sneeuwklokjes en krokussen, een veld winterakonieten, de wilde bostulp, de ooievaarsbek en het wit hoefblad. Maar ook de toverhazelaar, de moerascipres, de prachtframboos, de
alpenbes, de reuze sequoia en nog veel meer. Lees voor meer informatie over stinzenplanten via Stinzenplanten in detail 

IVN DRVU - Werkgroep Planten. Stinzenplantenexcursie
  Rijksmonument Kasteel Gunterstein  of  Kasteel Nijerode

  Lees over tuin- en parkaanleg

 

Aanmelden 
Meld je aan bij onderstaande contactpersoon. Geef door met hoeveel personen je komt, je naam en telefoonnummer. Zie ook voor meer info de activiteit

Communicatie
Volg de stinzenplantenexcursie via de activiteiten en activiteitenboekje
Check het onderstaande algemene overzicht. Houd de lokale media in de gaten of benader bij vragen onderstaand contactpersoon.

Contactpersoon
IVN-natuurgids Nel Bouwhuijzen 0297-261982 of e-mail

Impressie
Krijg onderstaand een indruk van de stinzenplantenexcursie

Verhaal ivn_drvu_-_geintegreerde_kleurrijke_vreemdelingen.pdf
Foto

Stinzenplanten in beeld 

Foto Stinzenplantenexcursie in beeld
Item Stinzenplantenexcursies Algemeen
Plantenexcursie Ieder voorjaar volgens uitgestippelde route.
Graag kwartier voor aanvang aanwezig
Activiteit Begeleiding door ervaren natuurgidsen van
IVN De Ronde Venen & Uithoorn. Open deelname en kosteloos, tenzij anders vermeld.
Kleding/Schoeisel Stem kleding af op het weer. Draag stevige schoenen die vies mogen worden
Benodigdheden Naar eigen keuze eten en (warm) drinken. Eventueel camera en verrekijker 
Auto Afhankelijk van de excursie met de auto naar het verzamelpunt en vertrekpunt. Rijd zoveel mogelijk met elkaar mee. De kosten zijn in onderling overleg met de bestuurder (hoofdelijke omslag)
Afgelasting Bij slechte weersomstandigheden of uitvallen van gidsen wordt een activiteit afgelast via persoonlijk bericht.

Naar Werkgroep Planten