De Ronde Venen & Uithoorn
Duurzaamheid
dinsdag01jan2019

IVN gaat weer op natuurijs schaatsen,

IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij Huis

want we gaan de CO2 uitstoot omlaag brengen met zonnepanelen.

De gemeente De Ronde Venen wil een duurzame gemeente zijn in 2040. Daarom steunt zij de coöperatie Zon op De Ronde Venen. Deze coöperatie gebruikt daken voor het plaatsen van zonnepanelen en leden kunnen participeren in de panelen. Vooral voor inwoners met een niet geschikt dak is dit een aantrekkelijke manier om mee te doen de CO2-uitstoot te verminderen. (Uw dak heeft een ongunstige ligging, er zijn veel bomen in de buurt, is een monumentaal pand etc.). Al in een eerder nummer van Rond-Uit is dit besproken.

Het eerste project, 208 panelen op het Dorpshuis van Baambrugge, is afgelopen 10 februari operationeel geworden. De gemeente heeft zelf ook weer een stimulans gegeven; zij stelt het dak van het Veenweidebad beschikbaar. Daar is plek voor 550 panelen. 7 maart is er een eerste voorlichtingsbijeenkomst. Er blijkt nu al veel animo te zijn om mee te doen. Via de coöperatie kunt u meedoen met 1 paneel of zoveel als u zelf verbruikt aan elektriciteit.

Het meedoen heeft ook een financieel voordeel voor u. Gegarandeerd voor een periode van 15 jaar krijgt u de energiebelasting, die u betaald heeft op uw werkelijke verbruik terug. Dat is ongeveer 12 á 13 cent per kWh.

De opgewekte elektra verkoopt de coöperatie aan Greenchoice en wordt weer uitbetaald aan de leden. Als u geïnteresseerd bent om mee te doen, u kunt zich inschrijven op een project via www.zonopderondevenen.nl.

De coöperatie Zon op De Ronde Venen is een organisatie met een bestuur van vrijwilligers en is onafhankelijk van elke commerciële partij.

Komt er weer natuurijs? Waarschijnlijk niet maar we kunnen de kans wel groter maken!

Voor meer informatie zie: www.zonopderondevenen.nl of Piet Heemskerk 0294 291283

Duurzaamheid