Natuurgidsenopleiding

 

We zijn weer begonnen met de voorbereiding van een nieuwe Natuurgidsenopleiding

We gaan starten in maart 2023 ! Een nieuwe editie van de Natuurgidsenopleiding, speciaal voor natuurliefhebbers woonachtig in de regio De Ronde Venen en Uithoorn. Maar voordat je kunt inschrijven (vanaf oktober 2022) willen we eerst het programma uitwerken. Dat staat nu in de steigers. Al benieuwd? Hieronder algemene informatie en ervaringen van onze eerdere opleidingen. Op deze pagina zullen we regelmatig updates geven.

logo NGO 23-24

Mocht je uit de regio komen en nu al interesse hebben kun je dat mailen naar ngo@ivn-drvu.nl. Dan kunnen we je via de mail informeren als we een paar stappen verder zijn. Inschrijven voor de opleiding kan waarschijnlijk vanaf oktober 2022 via een inschrijfformulier dat op de site on-line komt te staan en/of dat je toegestuurd kunt krijgen als je je daarvoor aanmeldt.

Inmiddels zijn we flink op weg met het programma, voor elke les zijn er docenten gezocht, we regelen dat er mentoren voor de persoonlijke begeleiding komen en er moet er nog wel wat meer geregeld worden voordat we meer bekend kunnen maken. Wel is duidelijk dat de cursusavonden op woensdag georganiseerd en op woensdag 1 maart 2023 starten. Deze lessen op de cursusavonden zullen in het NME cemtrum in Wilnis zijn, op zaterdagochtend zullen zeker 1x per maand excursies en activiteiten in het veld  plaatsvinden.

Landelijke opleiding
De Natuurgidsenopleiding NGO is een unieke IVN-opleiding. Gemiddeld worden er 15 opleidingen per jaar gegeven verspreid door het hele land.
In de afgelopen 50 jaar heeft IVN ruim 15.000 natuurgidsen opgeleid.

NGO bij De Ronde Venen & Uithoorn
IVN De Ronde Venen & Uithoorn organiseert deze opleiding ongeveer eens in de 5 jaar, en duurt dan anderhalf jaar. Onze laatste NGO hebben wij in juni 2019 afgesloten met een feestelijke diploma-uitreiking, we verwachten in maart 2023 weer met een nieuwe opleiding te starten.

Voor de Natuurgidsenopleiding wordt, in tegenstelling tot veel andere IVN-activiteiten, in ieder geval een financiële bijdrage gevraagd.

Geslaagden NGONGO 2018-2019  ……… 18 nieuwe natuurgidsen en het opleidingsteam

Hieronder een link naar een beschouwing van onze Natuurgidsenopleiding uit 2019:

https://gallery.mailchimp.com/c2372c9457f1b37ebe11dc33b/files/6d9f4192-3…

Ook voor jou
De IVN Natuurgidsenopleiding (NGO) is er voor de natuurliefhebber die serieus aan de slag wil met kennisoverdracht en natuurbeleving. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die zich actief willen inzetten als IVN Natuurgids of als vrijwilliger.

Opleiding tot Natuurgids
Tijdens de Natuurgidsenopleiding doe je vaardigheden op om groene activiteiten te organiseren en te begeleiden, zoals het opzetten en leiden van excursies, het ontwikkelen van wandelroutes, het werken met kinderen en meer. Bovendien leer je je eigen regio goed kennen, met zijn eigen natuur- en cultuurhistorische kenmerken en waarden. De opleiding bestaat over het algemeen uit 5 blokken:

  • Kennismaking en oriëntatie
  • Planten en bodem
  • Dieren
  • Ecologie en ecosystemen
  • Landschap

Door de hele opleiding heen wordt vooral ook aandacht besteed aan het ontwikkelen van gidsvaardigheden en aan het onderwerp duurzaamheid.

Duur en inhoud opleiding
De opleiding tot natuurgids duurt anderhalf jaar. Er zijn ongeveer 30 theoriebijeenkomsten en ongeveer 20 maal gaan we naar buiten voor excursies en praktijkopdrachten. Naast het huiswerk, krijgt de deelnemer zowel individuele als groepsopdrachten. Je moet rekenen op een gemiddelde tijdinvestering van 6 uur per week (de vakanties uitgezonderd). Gedurende 4 seizoenen volg en onderzoek je een natuurterrein(tje) in of in de omgeving van Uithoorn of de Ronde Venen, en beschrijft dit onderzoek in een natuurverslag. Je presenteert tenslotte je bevindingen in een korte excursie op je geadopteerde terrein voor je mede-cursisten en je begeleiders. Dit is dan je afronding van je opleiding.

De Natuurgidsenopleiding wordt bekroond met een landelijk erkend diploma 

Als je eerder of elders een NGO wilt volgen, neem dan ruim van te voren contact op met de afdeling van je keuze. Vaak is er een voorlichtings-bijeenkomst. Bekijk of bij jou in de buurt binnenkort een NGO start:
NGO-overzicht

Impressie 
Krijg een indruk van de laatste Natuurgidsenopleiding van
IVN De Ronde Venen & Uithoorn

Practicum plantenfamiliesknotten 15-12Berlinda presenteert op landje van Haak

IVN DRVU - NatuurgidsencursusExcursie NGO Botshol

of die van een eerdere opleiding:  NGO in beeld

Naar Andere activiteiten

Resultaten
  • Tegels
  • Kaart