Natuurgidsenopleiding

                       
Landelijke opleiding
De Natuurgidsenopleiding NGO
is een unieke IVN-opleiding. Gemiddeld worden er 15 opleidingen per jaar gegeven
verspreid door het hele land. 
In de afgelopen 50 jaar heeft IVN
bijna 15.000 natuurgidsen opgeleid.  

NGO bij De Ronde Venen & Uithoorn
IVN De Ronde Venen & Uithoorn organiseert deze opleiding ongeveer eens in de 5 jaar. In januari 2018 start de eerstvolgende NGO. De opleiding duurt anderhalf jaar tot juni 2019.
In oktober/november 2017 zijn er voorlichtingsbijeenkomsten in Wilnis en in Uithoorn. Houd de plaatselijke media en de website in de gaten voor NGO-nieuws Daar is het ook al mogelijk om je in te schrijven.

Nu meer informatie? Stuur dan een e-mail naar ngo.drvu@gmail.com 
Voor de Natuurgidsenopleiding wordt, in tegenstelling tot veel andere IVN-activiteiten, in ieder geval een bijdrage gevraagd. Deze wordt bij de aankondiging vermeld.

IVN DRVU - Natuurgidsenopleiding    NGO 2013-2014 De Ronde Venen & Uithoorn: 22 nieuwe natuurgidsen

Ook voor jou
De IVN Natuurgidsenopleiding (NGO) is er voor de natuurliefhebber die serieus aan de slag wil met kennisoverdracht en natuurbeleving. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die zich actief willen inzetten als IVN Natuurgids of als vrijwilliger. 

Opleiding tot Natuurgids
Tijdens de Natuurgidsenopleiding doe je vaardigheden op om groene activiteiten te organiseren en te begeleiden, zoals het opzetten en leiden van excursies, het ontwikkelen van wandelroutes, het werken met basisschoolleerlingen en meer. Bovendien leer je je eigen regio goed kennen, met zijn eigen natuur- en cultuurhistorische kenmerken en waarden. De opleiding bestaat over het algemeen uit 5 blokken:

  • Kennismaking en oriëntatie
  • Bodem, water en flora
  • Fauna
  • Ecologie
  • Landschap

Door de hele opleiding heen wordt daarnaast aandacht besteed aan het onderwerp duurzaamheid en aan het ontwikkelen van gidsvaardigheden.

Duur en inhoud opleiding
De opleiding tot natuurgids duurt anderhalf tot twee jaar. Er zijn meestal 30 theoriebijeenkomsten en ongeveer 20 praktijkopdrachten. Daarnaast is er steeds flink wat huiswerk te maken en krijgt de deelnemer zowel individuele als groepsopdrachten. Je moet rekenen op een gemiddelde tijdinvestering van 6 uur per week (de vakanties uitgezonderd). 

De opleiding wordt afgerond met een praktijkopdracht, die meestal in samenwerking met andere cursisten wordt uitgevoerd. Daarnaast onderzoek je gedurende de opleiding een adoptieterrein in jouw omgeving. Aan het einde van de opleiding presenteer je dit terrein op twee manieren: een natuurverslag en presentatie op het terrein.

De Natuurgidsenopleiding wordt bekroond met een landelijk erkend diploma  

Als je eerder of elders een NGO wilt volgen, neem dan ruim van te voren contact op met de afdeling van je keuze. Vaak is er een voorlichtings-bijeenkomst. Bekijk of bij jou in de buurt binnenkort een NGO start:
NGO-overzicht 

Impressie 
Krijg een indruk van de laatste Natuurgidsenopleiding van
IVN De Ronde Venen & Uithoorn met NGO in beeld

Naar Andere activiteiten