Ontdek veengebied de Botshol

IVN excursie: De Botshol 21 juni

De Botshol is een uniek Hollands laagveengebied tussen Abcoude en Vinkeveen. Het gebied, langs het riviertje De Waver, kent een bijzonder karakter en biedt een grote diversiteit aan natuur. Veenplassen, de oude legakkers, smalle slootjes, rietlanden, trilveen en moerasbos. Buiten het broedseizoen is dit gebied toegankelijk voor het publiek: uitsluitend te voet of met een roeiboot.

Kluut, grutto, karekiet, blauwborst, de snor… én – als je geluk hebt – de visarend, de kiekendief én de buizerd. De Botshol is een waar vogelparadijs. Naast de jaarlijks terugkerende kolonie lepelaars, broedt in een moerasbos van de Botshol ook de aalscholver. Deze kolonie is al van verre te herkennen: vanuit hun nesten in de bomen poepen ze de takken wit. Van het vroege voorjaar tot in de late zomer zijn de geluiden van de jonge aalscholvers te horen. Verrekijker mee dus.

Het broedseizoen

Om de vogels in alle rust te laten broeden, is de Botshol tijdens het broedseizoen gesloten voor het publiek. Van half maart tot half juni is de Botshol daarom niet toegankelijk. Vanaf half juni (exacte data volgen) zijn natuurliefhebbers daarentegen bijzonder welkom.

Wanneer zijn de excursies

De excursies zullen starten op zaterdag 17 juni en in de weken erna op elke zaterdagochtend en zondagochtend (van 10:00 tot 12:00 uur) en woensdagavond (van 19:00 tot 21:00 uur) worden gegeven tot en met half juli. Dan gaan we even op vakantie en starten we weer vanaf woensdag 17 augustus tot en met zondag 4 september. In verband met het aantal beschikbare gidsen én de roeibootjes is het noodzakelijk je aan te melden via onderstaand formulier. Dat kan individueel maar ook voor bedrijven, families en groepen. Speciale wensen? Laat het ons weten van botshol@ivn-drvu.nl

  • Tarief € 10,- per persoon. IVN-leden krijgen € 2,50 korting. Lid worden?

2023-06-21 Botshol roeiexcursie

Ik kom met dit aantal personen
Vul hier je telefoonnummer in
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
IVN De Ronde Venen en Uithoorn excursie Botshol
Waar
Botshol
Waver
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Tarief € 10,- per persoon. IVN-leden krijgen € 2,50 korting
  • Aanmelden verplicht: Ja

IVN Botshol

Botshol Rob, Coen, Michel

Ontdek meer over

Deel deze pagina