Landschapswandeling

LandschapHistorie veenweidegebied
Landschapswandelen brengt de historie van ons veenweidegebied in beeld. Het beeld spreekt van leven en overleven van de eerste pioniers, de ontginners die het veen bewerkten om er een bestaan te kunnen opbouwen. Het beeld spreekt ook van angsten die mensen moesten doorstaan omdat hun land geleidelijk onderliep of door stormvloeden werd geteisterd. 

Wandelen door de geschiedenis
Samen met een ervaren IVN Natuurgids wandel je 8 km. door de hele geschiedenis van de Venen. De wandeling duurt ongeveer 3 uur en heeft een uitgestippelde route. Af en toe vertelt de gids over de geschiedenis van het landschap en de bewoners. Waar je dan loopt, was 1000 jaar geleden een dikke laag veen. 

Soorten veen en begroeiing
Maak zo kennis met alle soorten veen en begroeiing die er rond het jaar 1000 waren. En zie hoe de mensen het konden redden. Intussen is het landschap door de eeuwen heen ingrijpend veranderd. Je ziet hoe het gebied er in de verschillende eeuwen heeft uitgezien.

Verzamelpunt
Elke wandeling start bij het verzamelpunt P van de Algemene Begraafplaats, Ringdijk 4, 3648 EB te Wilnis. Indien dit anders is, wordt dit vermeld in het persbericht voor de aankomende wandeling.

Communicatie
Volg de Landschapswandeling via de activiteiten en het activiteitenboekje Check het algemene overzicht. Houd de lokale media in de gaten of benader bij vragen onderstaand contactpersoon.

Contactpersoon en aanmelden
IVN-natuurgids Catherine van de Graaf, 06-55715014 of e-mail Meld je aan voor de wandeling via het e-mailadres

Impressie 
Krijg een indruk van deze wandeling met Landschapswandeling in beeld

Landschapswandelen 2018

Datum Tijd
Dit is IVN Winterwandelen geworden waar ook een gids bij is die over landschappen kan vertellen.  
Item Landschapswandeling algemeen
Wandeling Volgens uitgestippelde route. Verzamelpunt bij Algemene Begraafplaats te Wilnis
Activiteit Begeleiding door ervaren Natuurgids van IVN
De Ronde Venen & Uithoorn. Open deelname en kosteloos, tenzij anders vermeld
Kleding/schoeisel Stem kleding af op het weer. Draag stevige schoenen die vies mogen worden
Benodigdheden Naar eigen keuze eten, (warm) drinken en verrekijker
Auto Afhankelijk van de wandeling met de auto naar het verzamelpunt. Rijd zoveel mogelijk met elkaar mee. De kosten zijn in onderling overleg met de bestuurder (hoofdelijke omslag)
Afgelasting Bij slechte weersomstandigheden of uitvallen van gidsen wordt een activiteit afgelast. Circa 1-2 uur voor aanvang staat de afgelasting op de homepagina van de afdelingswebsite

Naar Andere activiteiten