IVN-column 25 Waterballet op de Waverhoek

Waterballet op de Waverhoek

Op een dag eind april met harde wind en gietende regen is de lente even heel ver weg geweest, maar aan het eind van de middag breekt de zon door en na het eten gaan we nog even een rondje Waverhoek doen.
Natuurlijk altijd speurend naar de blauwborst maar die laat zich die avond niet zien. Ook de sprinkhaanzanger, die we eerder die week hoorden, houdt zich gedeisd. Rietzangers natuurlijk bij de vleet en ook de rietgors komt regelmatig tevoorschijn, maar dat is niet het meest spectaculaire vogeltje dat je je kunt bedenken. Een beetje teleurgesteld lopen we weer richting het hekje om naar huis te gaan.
Pas bij de laatste blik over het water realiseren we ons naar wat voor een schitterend schouwspel we staan te kijken. Stel je voor: een spiegelglad, want windstil, wateroppervlak waar de zon met zijn laatste goudgele stralen van de dag overheen strijkt. Op een klein eilandje staat een grote groep deftig witzwart gestreepte kluten bij elkaar met hun chique naar boven krullende snavel. Maar het mooist is nog het ballet dat boven de plas wordt uitgevoerd door een tiental, naar ik aanneem, sternen.

DwergmeeuwIk weet niet of u die wel eens heeft zien vliegen, maar het lijkt wel alsof zij met een vleugelslag in slowmotion door het luchtruim dansen. Zwierig wieken zij door de lucht, scheren millimeters boven het water om een insect op te pikken en winnen dan weer moeiteloos wat hoogte om op zoek te gaan naar het volgende slachtoffer. Gracieus naar links en rechts zwenkend en als zij hun elegante duik naar het water maken, zie je in het rimpelloze wateroppervlak hun spiegelbeeld bijna aan zichzelf raken. Terwijl dit ballet zich op alle hoeken boven de plas afspeelt, horen we in de verte de lome vleugelslag van een groep zwanen. Wel twintig van deze prachtige vliegers naderen de plas en in het gloed van de avondzon lichten ze prachtig goudgeel op terwijl ze een voor een op het water neerstrijken.  Wat een cadeautje weer! Thuisgekomen wil ik natuurlijk graag weten welke sternen we nu precies gezien hebben. Visdiefjes waren het niet want die jagen op vis, en ploffen loodrecht het water in om hun voedsel te bemachtigen. Dit waren duidelijk insecteneters, maar voor zwarte sternen te lichtgekleurd. Op waarneming.nl wordt door de kenners aangegeven dat er dwergmeeuwen boven Waverhoek gesignaleerd zijn.  Een tweede cadeautje van de avond, want die heb ik nog nooit gezien. En dat allemaal bij ons in de polder, zo om de hoek!

Sep Van de Voort, IVN-natuurgids

Digitale krantversie Column 2018-25, 20 juni 2018, pagina 4

Naar Columns 2018