IVN-column 2018-04 Stilte van de mist
Dichte mist maakt ons rumoerige land stil. De natuur wordt een schim, verdwijnt en verschijnt weer. Mist maakt de wereld klein en intiem.
Wat is mist? Het zijn waterdruppels die zweven in de lucht; als aerosol: een mengsel van vloeistofdruppels in een gas. Dit gebeurt door afkoeling van heel vochtige lucht of door vermenging van zeer koude en warme vochtige lucht. Mist: het zijn wolken boven de grond.
Mist ontstaat vaak rond zonsopkomst of zonsondergang en heel vaak in de buurt van water. Zoals de Eskimo’s heel veel verschillende soorten sneeuw benoemen zo hebben wij heel veel soorten mist:
- Grondmist
- Mistbanken
- Stralingsmist
- Slootmist
- Zeemist
- Regenmist
- IJs mist (van ijskristallen in de lucht)
- Industriële mist
Mist kan het hele jaar voorkomen maar toch het meest in het najaar en in de winter vooral als er minder wind staat. Minder daglengte en minder zon dragen dan ruim bij aan de mistvorming. Er treden bij mist grote regionale verschillen op. Iedereen zal het wel ervaren hebben; loop of fiets je in de dichte mist dan zie je geen hand voor ogen; opeens sta je weer in het volle licht en is het helder. Even later zit je weer in dichte mist. Op autowegen is minder mist door de warmte van de auto’s en de luchtwervelingen die door het verkeer worden veroorzaakt.
Stralingsmist komt het meest voor. Het ontstaat door het afkoelen van het landoppervlak in de nacht. En dan vooral tijdens de lange nachten in de winter.
Warmte lost de mist op.
Ga ook eens de mist in. Wandelen in de mist is mooi en mysterieus. Het is stilte en het is verrassend. Doen!
Nel Bouwhuijzen
natuurgids IVN
Digitale krantversie Column 2018-04, 24 januari 2018, pagina 2
Naar Columns 2018