NGO opleiding 2023-2024 IVN de Ronde Venen & Uithoorn

We zijn weer begonnen met een nieuwe Natuurgidsenopleiding

Op woensdagavond 8 maart 2023 om 19.30 zijn we gestart in het NME centrum in Wilnis. Een nieuwe editie van de Natuurgidsenopleiding, speciaal voor 20 deelnemers en natuurliefhebbers woonachtig in de regio De Ronde Venen en Uithoorn.

Op deze pagina zullen we verder regelmatig updates geven:

We hebben nu de aanmeldingen geïnventariseerd, de inschrijving is gesloten. Alle deelnemers hebben inmiddels bericht gehad, met betaalverzoek. We hebben een bijeenkomst voor docenten en mentoren georganiseerd, zodat iedereen op de hoogte is.

Op de 1ste bijeenkomst op 8 maart kwamen zaken aan de orde als kennismaking, het lesrooster, voorlichting over de opbouw van de opleiding, het te onderzoeken natuurterrein en de educatieve eindopdracht, de wijze van communicatie en kreeg je de cursusmap.

Ook krijg je al wat les in de vorm van demonstraties van vaste onderdelen van de theorieavonden: het natuurmoment en het vijf minuten praatje.

De eerste buitenactiviteit was al op zaterdag 11 maart. We starten dan om 9.30 uur bij de Bosdijk en sloten de ochtend af met een lunch in het NME centrum.

En op woensdagavond 15 maart presenteerden de diverse werkgroepen van onze IVN afdeling zich. We gaan nu indelen bij welke werkgroep je stage gaat lopen. Ook de mentoren en cursisten worden gematcht.

We beginnen dus stevig om een goede start te maken, daarna zal het schema echt eens in de 14 dagen theorieles en eens per maand een buitenactviteit zijn.

Ons mailadres voor nadere informatie is ngo@ivn-drvu.nl.

logo_ngo_23 24

 

Hieronder algemene informatie en ervaringen van onze eerdere opleidingen.

Landelijke opleiding
De Natuurgidsenopleiding NGO is een unieke IVN-opleiding. Gemiddeld worden er 15 opleidingen per jaar gegeven verspreid door het hele land.
In de afgelopen 50 jaar heeft IVN ruim 15.000 natuurgidsen opgeleid.

NGO bij De Ronde Venen & Uithoorn
IVN De Ronde Venen & Uithoorn organiseert deze opleiding ongeveer eens in de 5 jaar, en duurt dan anderhalf jaar. Onze laatste NGO hebben wij in juni 2019 afgesloten met een feestelijke diploma-uitreiking, we verwachten in maart 2023 weer met een nieuwe opleiding te starten.

Voor de Natuurgidsenopleiding wordt, in tegenstelling tot veel andere IVN-activiteiten, in ieder geval een financiële bijdrage gevraagd.

p1050427_aaa_2

NGO 2018-2019  ……… 18 nieuwe natuurgidsen en het opleidingsteam

Hieronder een link naar een beschouwing van onze Natuurgidsenopleiding uit 2019:

UITGELICHT11_Natuurgidsenopleiding_De_Ronde_Venen_Uithoorn

Ook voor jou
De IVN Natuurgidsenopleiding (NGO) is er voor de natuurliefhebber die serieus aan de slag wil met kennisoverdracht en natuurbeleving. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die zich actief willen inzetten als IVN Natuurgids of als vrijwilliger.

Opleiding tot Natuurgids
Tijdens de Natuurgidsenopleiding doe je vaardigheden op om groene activiteiten te organiseren en te begeleiden, zoals het opzetten en leiden van excursies, het ontwikkelen van wandelroutes, het werken met kinderen en meer. Bovendien leer je je eigen regio goed kennen, met zijn eigen natuur- en cultuurhistorische kenmerken en waarden. De opleiding bestaat over het algemeen uit 5 blokken:

  • Kennismaking en oriëntatie
  • Planten en bodem
  • Dieren
  • Ecologie en ecosystemen
  • Landschap

Door de hele opleiding heen wordt vooral ook aandacht besteed aan het ontwikkelen van gidsvaardigheden en aan het onderwerp duurzaamheid.

Duur en inhoud opleiding
De opleiding tot natuurgids duurt anderhalf jaar. Er zijn ongeveer 30 theoriebijeenkomsten en ongeveer 20 maal gaan we naar buiten voor excursies en praktijkopdrachten. Naast het huiswerk, krijgt de deelnemer zowel individuele als groepsopdrachten. Je moet rekenen op een gemiddelde tijdinvestering van 6 uur per week (de vakanties uitgezonderd). Gedurende 4 seizoenen volg en onderzoek je een natuurterrein(tje) in of in de omgeving van Uithoorn of de Ronde Venen, en beschrijft dit onderzoek in een natuurverslag. Daarnaast doe je een educatieve eindopdracht. Voor elke deelnemer is er aan het eind van de opleiding een speciaal moment om de gecombineerde opdrachten uit te voeren om te laten zien wat je tijdens de NGO aan nieuwe kennis en vaardigheden heeft opgedaan. De presentatie vindt dan plaats tijdens een excursie op je geadopteerde terrein voor je mede-cursisten, je begeleiders en uit te nodigen niet-cursisten. Dit is dan je afronding van je opleiding.

De Natuurgidsenopleiding wordt bekroond met een landelijk erkend diploma 

Als je eerder of elders een NGO wilt volgen, neem dan ruim van te voren contact op met de afdeling van je keuze. Vaak is er een voorlichtings-bijeenkomst. Bekijk of bij jou in de buurt binnenkort een NGO start:
NGO-overzicht

Impressie 
Krijg een indruk van de laatste Natuurgidsenopleiding van
IVN De Ronde Venen & Uithoorn

img_3999mtfb6594dsc_0023_0ivn_drvu_wb_ _andere_activiteit._cursussen._leadfoto_ngc_2013 2014dsc_2190

 

ivn_drvu_wb_ _ngo_2013 2014 in_beeld 4
Waar
NME centrum de Woudreus
Pieter Joostenlaan 28 A
3648 XR Wilnis
Bezoek website Bekijk op Google Maps
  • Kosten: € 275,- en lidmaatschap IVN
  • Maximaal aantal deelnemers: 20
  • Aanmelden verplicht: Ja

NGO team IVN de Ronde Venen & Uithoorn

IVN de Ronde Venen & UIthoorn

Ontdek meer over

Deel deze pagina