NGO opleiding 2023-2024 IVN DRVU

 

We zijn weer begonnen met een nieuwe Natuurgidsenopleiding

Woensdag 8 maart was voor ons een spannende dag. Na een jaar voorbereiding ontvingen we 20 enthousiaste natuurliefhebbers voor destart van hun opleiding tot IVN-Natuurgids. Er volgt nu een programma van anderhalf jaar met om de twee weken een woensdagavond met binnenactiviteiten en eens per maand een zaterdagochtend buiten op locatie. Die woensdagavonden vinden nu plaats in het NME-centrum. Het aanwezige smartbord is een uitkomst om de verschillende docenten de theorie te laten ondersteunen. En uiteraard is de hele natuuromgeving in het NME-centrum veel inspirerender dan die in een schoolklaslokaal.

Op 15 maart was daar de IVN-werkgroepenmarkt. De aanwezigheid van vele actieve IVN’ers was geweldig. Na de presentaties van de diverse werkgroepen konden de cursisten zich oriënteren op de verschillende activiteiten. Het koppelen van een stageplek bij een werkgroep met een NGO-deelnemer is ondertussen afgerond. We hopen dat de NGO’ers door het meelopen zich snel thuis gaan voelen bij onze IVN-afdeling.

Ook zijn alle cursisten al een tijdje aan een mentor gekoppeld. De mentor helpt de cursist bij het onderzoek op hun terrein, geeft hen adviezen en houdt de voortgang van de cursist in de gaten. De afspraak is dat als er hierbij problemen zijn het opleidingsteam geïnformeerd wordt.

Er zijn inmiddels diverse buitenexcursies op de zaterdagmorgen georganiseerd. Na het oefenen van gidsvaardigheden op de Boterwal en in de omgeving van het NME-centrum, waren we te gast bij boer Joost Samson in Wilnis, die de cursisten enthousiast vertelde over zijn biologisch boeren en innovaties op dat terrein in zijn bedrijf. In mei hebben we de Heemtuinen (o.a. het Thijssepark) in Amstelveen bezocht. Beheerder en IVN’er Walter Büsse gaf een interessante inkijk in het ontstaan en het onderhoud van de tuinen. Met name werd gewezen op de bijzondere inheemse planten. De excursie naar Klarenbeek in Abcoude (waar Jetske van den Bijtel vrijwilliger en rondleider is) was een prachtige praktijkervaring met het determineren van de flora in onze regio.

Op 1 juli zijn we gaan roeien in Botshol, enthousiast ondanks de regen. Na het zomerreces zijn we verder gidsvaardigheden gaan oefenen in de tuin van Bram de Groote in Uithoorn. En gingen we verder met het blok Landschap. Dit resulteerde uiteindelijk in een excursie naar de Pondskoekersluis bij De Hoef, waar je uitstekend de geschiedenis van ons veenlandschap kunt waarnemen. Dit d.m.v. landschapslijnen (transecten) en het onderzoeken door grondboringen van de verschillende grondsoorten.

Maar een topper was zeker de paddenstoelenexcursie op het landgoed Over-Holland in Nieuwersluis verzorgd door IVN-gids Hanni Meulemans. Daar werden veel nieuwe ervaringen opgedaan door cursisten en zeker ook door de begeleiders.

Intussen zijn we gestart met het blok Ecologie. En ….. begin december gaan we landschapsonderhoud doen door wilgen te knotten onder begeleiding van Knotgroep Uithoorn.

We zijn erg blij met deze groep cursisten waarvan iedereen overloopt van enthousiasme. Dat is heel prettig werken. Tenslotte willen we vele leden van onze afdeling danken voor hun medewerking aan de NGO. Want zonder jullie inbreng kunnen wij geen opleiding organiseren.

Op deze pagina zullen we verder regelmatig updates geven.

Ons mailadres voor nadere informatie is ngo@ivn-drvu.nl.

logo_ngo_23 24

 

Hieronder algemene informatie en ervaringen van onze eerdere opleidingen.

Landelijke opleiding
De Natuurgidsenopleiding NGO is een unieke IVN-opleiding. Gemiddeld worden er 15 opleidingen per jaar gegeven verspreid door het hele land.
In de afgelopen 50 jaar heeft IVN ruim 15.000 natuurgidsen opgeleid.

NGO bij De Ronde Venen & Uithoorn
IVN De Ronde Venen & Uithoorn organiseert deze opleiding ongeveer eens in de 5 jaar, en duurt dan anderhalf jaar. Onze laatste NGO hebben wij in juni 2019 afgesloten met een feestelijke diploma-uitreiking, we verwachten in maart 2023 weer met een nieuwe opleiding te starten.

Voor de Natuurgidsenopleiding wordt, in tegenstelling tot veel andere IVN-activiteiten, in ieder geval een financiële bijdrage gevraagd.

p1050427_aaa_2

NGO 2018-2019  ……… 18 nieuwe natuurgidsen en het opleidingsteam

Hieronder een link naar een beschouwing van onze Natuurgidsenopleiding uit 2019:

UITGELICHT11_Natuurgidsenopleiding_De_Ronde_Venen_Uithoorn

Ook voor jou
De IVN Natuurgidsenopleiding (NGO) is er voor de natuurliefhebber die serieus aan de slag wil met kennisoverdracht en natuurbeleving. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die zich actief willen inzetten als IVN Natuurgids of als vrijwilliger.

Opleiding tot Natuurgids
Tijdens de Natuurgidsenopleiding doe je vaardigheden op om groene activiteiten te organiseren en te begeleiden, zoals het opzetten en leiden van excursies, het ontwikkelen van wandelroutes, het werken met kinderen en meer. Bovendien leer je je eigen regio goed kennen, met zijn eigen natuur- en cultuurhistorische kenmerken en waarden. De opleiding bestaat over het algemeen uit 5 blokken:

  • Kennismaking en oriëntatie
  • Planten en bodem
  • Dieren
  • Ecologie en ecosystemen
  • Landschap

Door de hele opleiding heen wordt vooral ook aandacht besteed aan het ontwikkelen van gidsvaardigheden en aan het onderwerp duurzaamheid.

Duur en inhoud opleiding
De opleiding tot natuurgids duurt anderhalf jaar. Er zijn ongeveer 30 theoriebijeenkomsten en ongeveer 20 maal gaan we naar buiten voor excursies en praktijkopdrachten. Naast het huiswerk, krijgt de deelnemer zowel individuele als groepsopdrachten. Je moet rekenen op een gemiddelde tijdinvestering van 6 uur per week (de vakanties uitgezonderd). Gedurende 4 seizoenen volg en onderzoek je een natuurterrein(tje) in of in de omgeving van Uithoorn of de Ronde Venen, en beschrijft dit onderzoek in een natuurverslag. Daarnaast doe je een educatieve eindopdracht. Voor elke deelnemer is er aan het eind van de opleiding een speciaal moment om de gecombineerde opdrachten uit te voeren om te laten zien wat je tijdens de NGO aan nieuwe kennis en vaardigheden heeft opgedaan. De presentatie vindt dan plaats tijdens een excursie op je geadopteerde terrein voor je mede-cursisten, je begeleiders en uit te nodigen niet-cursisten. Dit is dan je afronding van je opleiding.

De Natuurgidsenopleiding wordt bekroond met een landelijk erkend diploma 

Als je eerder of elders een NGO wilt volgen, neem dan ruim van te voren contact op met de afdeling van je keuze. Vaak is er een voorlichtings-bijeenkomst. Bekijk of bij jou in de buurt binnenkort een NGO start:
NGO-overzicht

Impressie 
Krijg een indruk van de laatste Natuurgidsenopleiding van
IVN De Ronde Venen & Uithoorn

img_3999mtfb6594dsc_0023_0ivn_drvu_wb_ _andere_activiteit._cursussen._leadfoto_ngc_2013 2014dsc_2190

 

ivn_drvu_wb_ _ngo_2013 2014 in_beeld 4
Waar
NME centrum de Woudreus
Pieter Joostenlaan 28 A
3648 XR Wilnis
Bezoek website Bekijk op Google Maps
  • Kosten: € 275,- en lidmaatschap IVN
  • Maximaal aantal deelnemers: 20
  • Aanmelden verplicht: Ja

het NGO team IVN De Ronde Venen & Uithoorn

Ontdek meer over

Deel deze pagina