Column 2017-23 Haat en liefde in de polder, crèche

IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij Huis                                              Familie Canadese gans

In het weiland aan de overkant klinkt keihard gekrijs. Gekrijs van ganzen. Gauw kijken. Er zijn tientallen grauwe ganzen. En ze jagen fanatiek op andere grauwe ganzen. Waarom?

Dan zie ik het: de ganzen die jagen hebben – voor een gans – piepkleine pulletjes, jonge gansjes die donzig op elkaar kruipen. Hun vaders en moeders zijn bezig en dan moeten zij één zacht hoopje vormen.

Hun ouders zijn boos: de andere grauwe ganzen hebben géén jongen. Waar zijn de ouders bang voor? De kinderloze ganzen zullen hún jongen niet opeten, vegetariër als ze zijn. Maar ze moeten weg. Misschien willen ze de jongen 'overnemen'?

Er zijn wel 6 paren met elk 5 à 6 pullen. In de loop van de week komen er nog meer paren met jongen bij. De gansjes moeten direct aan de slag: zwemmen, lopen, liggen, eten, zwemmen, lopen, liggen, eten.

Twee weken later zie ik opeens paren met wel 15 tot 20 gansjes: een crèche. Twee volwassenen trekken op met de pullen, verderop staan andere op de uitkijk.

Rare gewoonte? De gansjes hebben nogal wat vijanden: vossen, buizerds. En hoe groter de groep, des te kleiner de kans voor één gansje dat ze gepakt wordt. Na nog een week wordt er weer gejaagd: de ouders zonder crèche moeten weg, een paar weilanden verder. Nu zal de rust wel weerkeren.

Nee hoor. Een andere soort, de Canadese gans, komt opeens tevoorschijn met 6 jongen. En nog een paar. Mooie zwarte halzen. Als ze door het weiland lopen gaan kop en hals voortdurend op en neer, ook bij de jonkies. De Canadese ganzen vormen geen crèches. Ze zwemmen met hun jongen tussen hen in, rustig en kalm.

Maar let op: als er een duo grauwe ganzen met een crèche in de buurt komt gaat het los: de Canadese ganzen schreeuwen en bijten naar de ouders en jongen. Die jongen kunnen inmiddels wel wat hebben: ze zijn nauwelijks meer te onderscheiden van de volwassenen. Maar toch gaan ze er met een grote vaart vandoor.

Er is veel ganzenliefde maar geen ganzenvrede.

Catherine

Digitale krantversie Column 2017-23, 070617, pagina 6

Naar Columns 2017