Column 2017-17 Van paardenbloem tot broodbeleg

IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij HuisWeilanden, grasvelden en wegbermen staan nu vol met bloeiende paardenbloemen. Een prachtig gezicht. Veel insecten doen zich er tegoed aan. Ook wij mensen kunnen er meer mee dan alleen naar kijken of er een boeketje van plukken!

Laten we eerst eens naar zo’n paardenbloem kijken. Als je een paardenbloem plukt, heb je eigenlijk al een hele bos bloemen in de hand. De plant is namelijk een zogenaamde samengesteld­bloemige of composiet. Trek er maar eens één bloemetje uit. De gele lintbloemetjes worden omgeven door groene omwindselblaadjes. De bloemetjes staan op een bloembodem.

Verdere kenmerken zijn: bladeren (met getande tot ingesneden bladrand) in een rozet, de bloem op een holle bloemsteel met witachtig melksap en een penwortel. En natuurlijk de pluizen waaraan de zaadjes hangen.

Ik wil een recept met jullie delen dat op mijn werk (buitenschoolse opvang in Amsterdam) met veel enthousiasme is ontvangen. De kinderen hebben al heerlijk gesmuld van dit honingachtige broodbeleg.
En paardenbloemen herkent bijna iedereen, dus je hoeft niet bang te zijn dat je de verkeerde bloemen plukt.

Let op: mensen met een contactallergie (eczeem) voor composieten zoals chrysanten, zonnebloemen, sla en andijvie kunnen beter geen paardenbloemen plukken.

IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij Huis

Pluk ca. 200 gram (vergiet vol) paardenbloemen op een mooie zonnige dag op een schone plek (dus niet op een honden­uitlaat­plaats of pal langs de weg). Pluk alleen de hoofdjes die wijd open staan. Trek de gele lintbloemetjes eruit, bijvoorbeeld met behulp van een mesje. Zorg dat er geen groen bij zit, want dat maakt de smaak bitter. Doe de bloemetjes in een pan. Niet afspoelen, want dan gaat de smaak verloren.

Doe er een halve liter water bij en rasp van een halve citroen of een hele limoen. Breng aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes trekken. Zeef de massa door een schone theedoek (even uitknijpen). Doe bij het vocht het sap van een uitgeperste halve citroen (of hele limoen) en vul het aan tot een halve liter. Voeg 500 gram geleisuiker toe.

Breng het vocht weer al roerende aan de kook. Laat het minimaal vier minuten doorkoken tot het geleiachtig wordt. Giet de massa in schone potten. Deze direct afsluiten en laten afkoelen.

Volgens verschillende recepten kun je ook nog specerijen zoals kardemom toevoegen.

Meer doen met paardenbloemen?
Zoek dan eens op internet naar paardenbloemtapenade, paardenbloemlimonade of zelfs paardenbloembier. Doe ook eens de lintbloemetjes in een bloemenboter. Eet smakelijk!

Ineke Bams
IVN-natuurgids

Digitale krantversie Column 2017-17, 260417, pagina 2

Naar Columns 2017