Column 2017-03 Ruige rijp

Wat werden we eind 2016 verrast door prachtige sprookjesachtige beelden! Twee dagen lang waren bomen, hekken en grassprieten voorzien van rijp. Ruige rijp, om precies te zijn.

Bij mistig weer en temperaturen onder nul zijn de mistdruppeltjes onderkoeld. Als ze een oppervlak raken, bevriezen ze. En zo vormen al die bevroren mistdruppeltjes een prachtig wit laagje op een tak of geven ze een blad een wit randje. Als het lang duurt, zoals vorige week, kan het een laagje worden van wel een paar centimeter!

Een andere naam voor dit weerverschijnsel is aanvriezende of uitvriezende mist. Daarbij denk ik vooral aan gladde wegen. Daarom vind ik ‘ruige rijp’ veel leuker klinken.
          IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij Huis
Ik heb de laatste dagen van 2016 heel wat uren buiten doorgebracht. Eigenlijk had ik me ingesteld op de eindejaarsplantenjacht van Floron. Hierbij is het de bedoeling om tussen Kerst en begin januari op zoek te gaan naar wilde planten die nog of al bloeien. Leuk om te doen als je toch aan het wandelen bent om al die extra kilo’s door kerstdiners en oliebollen kwijt te raken. Vorig jaar had ik zo’n twintig verschillende plantensoorten gevonden. Dit jaar maar negen. Oorzaak? Vorig jaar was het rond Kerst behoorlijk warm. Dit jaar hebben we ook al een aantal keren nachtvorst gehad.

IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij HuisToch zag ik nog berijpte, bloeiende bloemen een eenzame scherpe boterbloem. Maar ik genoot vooral van de berijpte, uitgebloeide bloemschermen van berenklauw en van de witte randjes langs bladeren van klimop en varens. Ook mooi waren de rietkragen die helemaal doorbogen door de last van al die rijp. En dat in een verstilde, mistige wereld. Genieten! Na twee dagen was het sprookje weer voorbij. En zo kon ik toch nog wat andere bloeiende planten scoren zoals paarse dovenetel en vogelmuur.

Namens IVN De Ronde Venen & Uithoorn wens ik u een groen en gezond 2017 toe. En neem eens een kijkje op onze vernieuwde website.
Hierop staat ons nieuwe activiteitenboekje Voor allerlei mooie natuurbelevenissen en -ervaringen in 2017!

Ineke Bams
IVN-natuurgids

Deze column is in week 1 geplaatst. 
Digitale krantversie Column 2017-03, 180117, pagina 4

Naar Columns 2017