Column 2016-47 Haat en liefde in de polder: de roodborst

IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij Huis
In onze tuin zijn elke herfst en winter 2 roodborstjes. Zijn het dezelfde als vorig jaar? Waarschijnlijk niet, oud worden ze niet. Komen ze inderdaad uit Scandinavië naar ons land? Dat moet haast wel, want roodborstjes zijn het liefst in het bos. Maar als de Scandinavische naar ons land komen zijn alle plaatsen in het bos al bezet. Dus dan is onze tuin een alternatief denk ik. En dat is leuk.

Wat we ook buiten doen, ze hippen mee en kijken precies wat er gebeurt. Logisch, want elke schop in de grond betekent de kans op een worm. 
Wij zorgen natuurlijk voor vogelvoer. De roodborsten delen dat in vrede met vele andere vogels:  de koolmees, de putter, groenling, boomkruiper, spreeuw, waterkip, vink, staartmees, merel, specht, welke vogel niet. 
Nooit ruzie.

Maar o wee als er één roodborst achter de hooiberg vliegt waar de ander ook wil vliegen. Of erger nog: op dezelfde voedertafel gaat zitten. Er volgt een keihard gevecht. Nooit zal een roodborst een koolmees aanvallen, maar een andere roodborst wordt genadeloos aangevallen en verwond.

Wij maken een tweede voedertafel. Op elke tafel zien we nu regelmatig een roodborst. Wij kunnen de twee niet goed uit elkaar houden natuurlijk. Maar we denken dat het steeds dezelfde is die op de tafel bij de appelboom zit en ook steeds dezelfde die op de tafel voor ons raam zit. Die roodborst kijkt  vaak nieuwsgierig naar binnen. En schrikt niet van ons als wij door de kamer lopen.

Langzaam wordt het ons duidelijk: er loopt een denkbeeldige lijn door onze tuin, van de hooiberg naar het water. Aan de ene kant van de lijn is het territorium van roodborst 1, aan de andere kant van roodborst 2. Sommigen zeggen dat de roodborst een territorium heeft van wel 1 hectare, dus het is een wonder dat die grens precies door onze tuin loopt!

Sinds we twee voedertafels hebben is het meestal roodborstvrede. Behalve als één van de twee te dicht bij de territoriumgrens komt. Dan is de ander direct in de buurt en volgt er een robbertje luchtvechten.

Haat tussen roodborsten is iets voor de winter, liefde voor het voorjaar. Maar dan vast niet tussen roodborst 1 en 2.

Catherine

Digitale krantversie Column 2016-47, 231116, pagina 10

Naar Columns 2016