Column 2015-47 Lekker warm!

IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij HuisVindt u het ook zo lekker warm?! In de eerste week van november loop ik ’s avonds laat nog buiten: 16 graden! Het voelt wel raar. Je systeem zegt: dit is wel erg warm. Dat vindt het fluitenkruid ook. Deze voorjaarsbloem zie je aarzelen 'gaan we bloeien of toch maar niet?' De wilde eenden hebben ook zoiets: 'wat gaan we doen…. een nest bouwen?', de egels scharrelen rond: 'in winterslaap gaan of nog even wachten??'

Intussen lopen vele enthousiastelingen, bekende en onbekende Nederlanders maar ook Belgen, de mijlpalen naar Parijs. 550 kilometers in etappes om de onderhandelaars uit 190 landen van de grote klimaatconferentie een hart onder de riem te steken. Er wordt hiermee ook een duidelijk signaal van urgentie gegeven.  Dit soort signalen worden gegeven door organisaties uit heel veel landen.

De organisator van de wandeling, Urgenda, heeft via de rechter de Nederlandse staat gedwongen een beter klimaatbeleid te voeren.
Een opzienbarende rechtszaak met een verrassend succes!

Het klimaatprobleem is van ons allemaal, ook van ons in De Ronde Venen. Als we wereldwijd doorgaan met onze manier van leven en werken zoals we nu doen, stijgt de wereldtemperatuur deze eeuw minimaal met 4 graden. De gevolgen zullen schrikbarend zijn. Veel meer turbulentie in de atmosfeer. Enorme stormen, extreem veel regen en dus overstromingen, grote droogtes etc. met als gevolgen het nog sneller uitsterven van soorten en bedreiging van de gezondheid van mensen. Dat willen we niet!

Overigens wordt er door deskundigen op gewezen dat ook ingrepen in het stroomgebied van rivieren, het kappen van oerwouden en het bebouwen van uiterwaarden ook veel invloed hebben op de klimaatverandering. Willen we deze planeet leefbaar houden dan moeten de bedrijven overal ter wereld (ook de landbouw) vergroenen, moeten wij vaker de fiets nemen, betaalbaar elektrisch gaan rijden en kiezen we voor groene stroom of voor onze eigen zonnepanelen.

De 190 landen gaan in Parijs afspraken maken om de temperatuurstijging te beperken tot 2 graden max. Nederland scoort erg slecht op het gebied van klimaatmaatregelen. In Europa staan we op plaats 27, net voor Estland, maar we moeten Bulgarije laten voorgaan. Laat Nederland zijn leven beteren!

Misschien kunnen we dan weer eens gaan schaatsen op de sloten en vaarten in onze mooie waterrijke omgeving. Kunnen we weer eens sneeuw schuiven, sneeuwballen gooien of een sneeuwpop creëren. Heerlijk toch!

Nel Bouwhuijzen
IVN-natuurgids

Digitale krantversie Column 2015-47, 181115, pagina 8

Naar Columns 2015