Column 2015-44 Feest

IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij HuisAl bijna 10 jaar treft u op deze plaats de column 'Natuur dicht bij huis' aan. Vandaag de 250e. Dat vraagt om een feestelijk verhaal.

En dan denk ik direct aan het feest van de tuinvogels in de winter. Vlak bij uw huis kunt u net als ik de hele winter genieten van dit feest. Ieder jaar verheug ik mij op de dag dat we weer vogels gaan voeren.                     Beleid &organisatie

Als ik de eerste pindacake met insecten buiten ophang, meldt de grote bonte specht zich binnen een kwartier. Zowel de man als de vrouw lijken al een tijd in de gaten te houden of wij in actie komen. Hoe kunnen ze er anders al zo snel zijn? 

Na een dag komt ons vaste groepje staartmezen al kwetterend en fluitend op de pindacake af. De groenlingen eten de laatste rozenbottels. Ik vul een silo met granen en een voederblad met voedertafelmix. Over het blad zet ik wel een beschermkooi, anders gaat al het voer naar de spreeuwen en grotere vogels.

De groenlingen stappen moeiteloos over op de granen. Maar daar komen ook de koolmezen en pimpelmezen op af, tientallen vinkjes. De hele dag laten ze zien dat ze kunnen ruziën om het beste plekje. Ze ruziën vooral met hun soortgenoten. Kijk eens naar de roodborsten: die verdragen elkaar erg slecht.

Voor de spreeuwen zet ik spreeuwenpindakaas klaar. Soms nog wat rozijnen voor de merels, in de struiken verstopte granen voor de winterkoning. En heel soms meelwormen omdat winterkoning en heggemus dat zo lekker vinden.

En dan is het genieten van een permanent spektakel van alle kleine vogels die druk foerageren.

Ik moet wel denken aan wat water voor de vogels en natuurlijk moet ik het voer op een plek leggen of hangen waar de vogels wat beschutting hebben. Van een heg, een boom, een huis. Niemand houdt ervan zich etend bloot te geven, vooral de kleine tuinvogels niet.

En dan opeens wordt het bijzonder: de putter verschijnt. In al zijn schoonheid en schuwheid. Waarom eerst niet en nu wel weet ik niet, maar met zijn rode kopje maakt hij het spektakel compleet.

Dit feest wens ik u allemaal, de hele winter lang!

Catherine

Digitale krantversie Column 2015-44, 281015, pagina 16

Naar Columns 2015