Column 2015-40 Ooievaars in De Bovenlanden

IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij HuisOoievaars brengen geluk en goed nieuws. Dus vraag ik me af welk geluk de ooievaars in De Bovenlanden van Wilnis brengen. Daar zijn veranderingen in gang gezet voor het maken van nieuwe natuur als verbindingszone tussen de Vinkeveense en Nieuwkoopse Plassen.

Dat is niet alleen fijn voor ooievaars, lepelaars, kluten en kieviten, maar ook voor wandelaars en vogelaars.

Een enkel weiland wordt nu plasdras gemaakt en met de afgegraven grond worden andere weilanden opgehoogd. Alle grondverplaatsing gebeurt binnen het gebied op platte schuiten, waardoor er geen modder op de omringende dijken komt en de overlast voor de bewoners gering is. Dat is in ieder geval goed nieuws. Of de ooievaars in De Bovenlanden blijvers zijn en of ze er willen nestelen, is afwachten. Ik kijk ernaar uit dat deze statige vogels regelmatig hier te zien zijn.

Ooievaars zijn niet meer zeldzaam in Nederland. Er is dan ook sinds 1969 gewerkt aan een fokprogramma om de ooievaarsstand weer terug te brengen naar het peil van voor 1950. In een ooievaarskraamkamer in de Alblasserwaard kregen de vogels bijvoeding. En door verminderd gebruik van pesticiden in land- en tuinbouw ging het steeds beter met ze. Nu zijn er bijna 1000 broedparen. In 2015 was er in Het Groene Hart zelfs sprake van een babyboom bij ooievaars.

Door de mildere Nederlandse winters zijn er steeds meer overwinterende ooievaars. Ze hoeven de gevaarlijke lange trektocht via Gibraltar naar West-Afrika niet meer te ondernemen. Dus de kans dat je ooievaars ziet in onze polders is redelijk groot. In het weiland scharrelen ze hun kostje bij elkaar met wurmen, muizen, mollen en ratten. En voor de afwisseling eten ze in plasdrasgebied of langs de slootkant kikkers en salamanders.
Ze lopen ook wel achter een maaimachine en eten dan jonge vogels die gesneuveld zijn.

Wellicht komen ooievaars in De Bovenlanden straks niet alleen foerageren, maar ook een nest bouwen. Dan kun je zien hoe ze elkaar hun liefde betuigen met luid snavelgeklepper. Of dat beetje geluk erin zit, is afwachten.

Geluk dat een ooievaar volgens de folklore brengt is een baby. En dat gebeurt regelmatig. Bij mijn dochter is pas een ooievaar langs geweest. Niet in De Bovenlanden, maar er is ook zeer naar uitgekeken.

Ria Waal-Klandermans
IVN-natuurgids   

Digitale krantversie Column 2015-40, 300915, pagina 6

Naar Columns 2015