Column 2015-34 Een verfrissend zomerbuitje


Een ochtendwandelingetje door de tuin is altijd een genot. Elke dag is weer anders. Vanmorgen regent het zachtjes. Geen harde bui waarbij je geen droge draad meer aan je lijf hebt. Maar een zacht buitje waarbij je gewoon zonder regenjas buiten kunt lopen.

De tuin ziet er fris uit. Veel bloemen en takken hangen neer onder het gewicht van de regen van de afgelopen nacht. Een slak kruipt over het pad. Waar zijn eigenlijk de vlinders en andere insecten gebleven? Ik zoek en zie een verregende bij in het hart van een bloem zitten. Onder de boom vliegen wat muggen rond. Een merel loopt over het gras. Kopje scheef, op zoek naar een lekkere regenworm. En de wereld ziet er een door spinnenweb met druppels heel anders uit!

De tuin ruikt ook anders. Geen zware bloemengeuren, maar fris. Ik steek m’n neus in een teunisbloem. Heel licht ruik ik de geur die op een warme zomeravond de nachtvlinders lokt.

Ik hef m’n gezicht op en laat de regendruppels op m’n gezicht vallen. Heerlijk verfrissend, zo’n zachte regendouche. Ik laat ook wat druppels op m’n tong vallen. Er zit geen smaak aan de regen. Ook niet aan de braam die ik pluk.

Ook de geluiden zijn anders. Zacht hoor ik de regen op de bladeren druppelen. Harde druppels hoor ik onder de bomen. Geritsel van een vogel in een struik. Op straat is het stil: weinig mensen gaan naar buiten, want, tja, het regent.

Ja, een zachte regenbui is een genot voor al m’n zintuigen! Maar als morgen of overmorgen de zon weer schijnt, ook dan geniet ik met volle teugen. Van de warmte op m’n huid, de braam opgewarmd in de zon, de vlinders die rond dwarrelen rond mijn bloemen, de bloemen die weer fier rechtop staan, de vogels die rondvliegen en zich ook laten horen. Maar nu nog even die zachte regen… . Gaat u mee naar buiten?

Ineke Bams
IVN-natuurgids

Digitale krantversie Column 2015-34, 190815, pagina 10

Naar Columns 2015