Column 2015-20 Haat en liefde in de polder: de buizerd, de krielhaan en de krielkip

IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij Huis
Krielkippen zijn gezellige dieren. Ze scharrelen over mijn erf en door de tuin en laten me altijd horen hoe ze zich voelen: tevreden kokkokjes, alarmroepen, bedelgeluiden. En als ze iets te klagen hebben staan ze ’s ochtends voor de voordeur. Dat betekent 'ik wil kipkorrels, ik wil water'. Gelukkig komt dat niet vaak voor.

Ze doen ook nuttig werk: ze krabben onkruid weg, leggen heerlijke eieren. Elk jaar zorgen de drie kippen en de haan voor een nageslacht dat ik binnen de perken probeer te houden. Elk 12 kuikens is wel veel. Vier per kip is genoeg vind ik. Maar de slimste kip 'legt weg', verbergt haar eieren op een plaats die ik niet vind.  Ik weet wel dat ze weglegt want ze is
’s nachts niet in het kippenhok. En komt dus toch met 15 kuikens tevoorschijn.

Als de kippen rondlopen met hun kuikens verandert er van alles. De haan wordt jaloers en probeert de kuikens weg te werken. Immers, zolang de kip moedert mag de haan haar niet dekken. En de kippen proberen een zekere veiligheid voor hun kuikens te scheppen.

Het gevaar komt van boven. In het begin eksters, later de buizerd kunnen gemakkelijk kuikens uit het rijtje pikken en oppeuzelen. Meestal redden ze het toch met hun kuikens en krijgen we ze allemaal groot. Moeilijk wel, want als de haantjes groot zijn gaan ze vechten en moeten ze worden afgevoerd.

Maar dan is het augustus, de kuikens zijn groot geworden. Ik kom thuis en hoor alarmgeluid. Alarmgeluid van een kip. Ik loop rond en zie de reden van het alarm.

Een buizerd zit in mijn weilandje rustig te pikken in mijn krielhaan. Als ik dichterbij kom, vliegt de buizerd op. Maar de krielhaan is wel echt dood en voor een derde opgegeten. Wat kan er gebeurd zijn? Ik stel me voor dat één van de kippen werd aangevallen door de buizerd en dat de haan haar wilde verdedigen. Het kostte hem zijn leven.

En toen heel bijzonder. Die nacht ging één van de kippen niet in het hok maar ze ging naast het kadaver van de haan in het weilandje waken.
De volgende nacht was dat over. De buizerd had de haan compleet verorberd.

Catherine

Digitale krantversie Column 2015-20, 130515, pagina 2

Naar Columns 2015