Column 2015-16 Oerwoudvrije producten

         IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij Huis
Oerwoudvrije producten
U denkt misschien: 'Wat nu weer? Hoezo oerwoudvrij… ?'

Dit zit zo. Als veevoer, voor grootschalige kippenfarms en voor onze andere landbouwhuisdieren, zoals koeien, varkens etc., wordt krachtvoer gemaakt van soja. Voor het verbouwen van veevoer heeft Nederland wel 60 keer het oppervlak van eigen land nodig. Dat is heel veel.

Die soja wordt geïmporteerd uit Zuid-Amerika en voor deze soja voor veevoer wordt grootschalig oerwoud gekapt. Oerwoud, een complex kostbaar ecosysteem en ook nog eens de longen van de aarde, wordt opgeofferd om veevoer te kunnen verbouwen. Alleen al voor Nederland wordt in Brazilië een gebied van 1 miljoen voetbalvelden in gebruik genomen om soja te verbouwen.

In het Braziliaanse Amazonegebied wordt elk jaar 600.000 hectare oerwoud doormiddel van grootschalige ontbossing veranderd in soja landbouwgebied. Met alle ellende van dien voor de lokale boeren die hun land en daarmee hun inkomsten verliezen en met alle ellende van dien voor de natuur.

In het oerwoud leven de prachtigste vogels zoals allerlei verschillende fel gekleurde papegaaien, de prachtigste aapjes en ga zo maar door. De grootschalige ontbossing is sociale en ecologische ellende. De boeren in de soja-landen verliezen niet alleen hun land maar ook de mogelijkheid om voedsel voor de eigen bevolking te produceren. Bovendien raakt de bodem in Zuid-Amerika uitgeput en zitten we in Nederland met mestoverschotten. Terwijl soja heel goed in Nederland kan worden verbouwd.

Wat heeft dit alles met natuur dichtbij te maken? Als je de agrarische gebieden met koeien maar ook met de prachtige weidevogels, als natuur wilt beschouwen, ja, dan gaat dit stukje wel over de natuur dichtbij. Er zijn acties gaande om oerwoudvrije producten zoals eieren en kaas in de schappen van de supermarkten te krijgen. De dieren die voor deze producten zorgen, worden niet gevoerd met soja dat over de hele planeet is gesleept maar het krachtvoer van eigen bodem. Haalbaar en duurzaam!

Oerwoudvrije kaas is via het internet te koop en is een pure heerlijke kaas. Laten we stoppen met grondstoffen en eindproducten die van heel ver hierheen worden getransporteerd: laten we lokaal verbouwen en consumeren. Ik ga die oerwoudvrije kaas meteen proberen!

Nel Bouwhuijzen
IVN-natuurgids

Digitale krantversie Column 2015-16, 150415, pagina 4

Naar Columns 2015