Column 2014-36 Het regent peren

De zon schijnt. Prachtig septemberlicht, mooie kleuren in de tuin.
En bovendien is het oogsttijd en daar word ik altijd blij van. Het is dit jaar bij ons in de tuin vooral een goed perenjaar. De afgevallen peren verzamelen we om sap van te maken.

En wat dan opvalt, is dat er dit keer helemaal geen wespen te zien zijn. Vliegen in allerlei soorten en maten en atalanta’s, ja, die zijn er wel.
Maar wespen??? Het blijkt dat dit komt door de extreme regenval. En dan niet die van afgelopen weken, maar van mei. Vanwege het vroege voorjaar waren de wespenkoninginnen extra vroeg bezig met het maken van nesten. En toen het in mei zoveel regende (kunt u het zich nog herinneren?) overleefden veel werksters hun voedselstrooptochten niet. En daardoor verhongerden de larven en zijn er nu minder wespen.
De meeste mensen hebben hier overigens geen problemen mee.

Maar een nadeel van weinig wespen is wel dat de natuurlijke bestrijding van vliegen en muggen dit jaar beduidend minder is. Een werkster vangt gemiddeld zo'n anderhalve prooi per uur. Een wespennest op sterkte zou rond deze tijd van het jaar rond de honderdduizend vliegen en muggen per dag wegvangen.

Hebben andere dieren ook last van de regen?, vroeg ik me af. Dus even een speurtocht op internet op de websites van natuurbericht en natuurkalender. Over bijen kan ik niets vinden. Wel dat de hazenstand te lijden heeft onder regen in de zomer of de vroege herfst. Jonge hazen overleven de nattigheid niet. En parasieten die ziektes bij hazen kunnen veroorzaken, houden juist wel van de vochtigheid.

Regen heeft ook voordelen. Er zijn bijvoorbeeld al erg veel paddenstoelen te zien. Vooral veel boleten zoals eekhoorntjesbrood. En door de relatief warme en vochtige zomers van de afgelopen jaren vestigen zich in Nederland ook nog eens nieuwe boletensoorten. Kijk, dat vind ik leuk nieuws. Veel regen is ook goed voor mensen die last van hooikoorts hebben: de regen spoelt de lucht ‘schoon’.

Maar van de regen van de afgelopen tijd zullen we ons vooral de beelden van overlopende riolen en vollopende kelders herinneren. En veel boeren merken het aan de oogst.

Gelukkig hebben wij in onze tuin hier geen last van. Ook niet van de boycot van peren door Rusland. We eten ze lekker allemaal zelf op, zonder concurrentie van wespen.

Ineke Bams
IVN-natuurgids

Digitale krantversie Column 2014-36, 030914, pagina 10

Naar Columns 2014