Column 2014-28 Duifjes

IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij HuisDeze column heet 'Natuur Dicht Bij Huis', dan moet je het een keer over duiven hebben. Als u nu uit het raam kijkt ziet u al gauw een duif. Niks bijzonders zo’n duif. Maar welke duif zag u. En hoeveel soorten duiven zijn er. Misschien heeft u een hekel aan duiven of noemt u uw vrouw liefdevol 'duifje'. Hoe dan ook, duiven zijn altijd in de buurt en ieder soort heeft zijn verhaal.

De Houtduif is waarschijnlijk de meest bekende. Zijn lomige dromerige gekoer hoort bij de zomermaanden. Bekijk je deze grote duif dan heeft deze heel wat kleuren, paars-groen-grijs en een witte vlek in de nek.
De houtduif vliegt op met veel vleugelgekletter waarbij takken niet worden ontzien. Zit een houtduif lekker te koeren dan doet hij dat in vijf lettergrepen 'koe-koe koe-koe-roe'. In Brabant beweren ze dat hij zegt 'waar ben je zoette lief'.

Een Holenduif lijkt veel op de houtduif maar de witte nekvlek ontbreekt. Ook is deze duif wat kleiner en zoekt hij wat meer de randen van bebouwing en de weilanden op. De Holenduif maakt een totaal ander geluid. Niet zo zeer een koeren, iets als 'Hoe-oe'.

Dan zit er zeker in uw tuin een Turkse tortel. Eigenlijk geen duif maar een tortel. In de pastorietuin van Musselkanaal broedde in 1950 de eerste, vandaar zijn naam. De tortel is beige van kleur en heeft een zwarte band om de nek. De Turkse tortel koert in drie lettergrepen 'doe-Doe-do'. Liggend in je bed kun je dus heel gemakkelijk door gezang de verschillende duiven herkennen.

Natuurlijk hebben we in de stad ook nog de stadsduif. De Stadsduif is een hybridisering van nazaten van Rotsduiven en verwilderde Postduiven.

Niet hier in de polder maar meer in de bossen is ook nog de schaarse Zomertortel. Een tortel met een prachtig verenkleed en fraaie ogen.
Zijn zang klinkt loom en romantisch. Een spinnend 'turrrr-turrrr-turrrr'.
In het Oude testament werd al gesproken over de 'stem van deze tortel'.
Ik heb het geluk gehad de Zomertortel te mogen horen, zijn zang vergeet je nooit meer. De zomertortel is de enige die in de winter naar Afrika vertrekt, vandaar de naam.

De Latijnse naam van de Turkse tortel (decaocto) betekent achttien.
Dit komt uit de mythologie, een dienstmeid jammerde om haar karige loon van achttien geldstukken. De goden veranderde haar in een droef roepende duif. Zouden daarom mannen hun vrouw weleens 'duifje' noemen?

Column 2014-28, 090714, niet geplaatst

Naar Columns 2014