Column 2014-24 Natuur in De Bovenlanden volgens Hunnie en Boer B.

IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij HuisEr komt in de Wilnisse Bovenlanden nieuwe natuur als verbinding met andere natuurgebieden in de regio. Bewoners, agrarische ondernemers en instanties zijn drie jaar bezig geweest met overleggen.

Met het oog op de veranderingen hebben gedurende vier seizoenen Hunnie-avonturen in De Bovenlanden plaats gevonden. Wanneer de veranderingen hun beslag krijgen en de routing voor recreanten gerealiseerd gaat worden, is nog onduidelijk. Wel is de Hunnie-aanpak onlangs genomineerd voor een designprijs.

De polderavonturen hadden een begin en/of einde op zorgboerderij Amstelkade aan De Kromme Mijdrecht. Daar zijn de gebruikte attributen sinds kort opgesteld in een grote vitrinekast: de huidboten, de hengels voor het vliegvissen, de waadpakken enz. De ontwerpers van Hunnie hebben met de polderavonturen de mogelijkheden van het gebied laten zien. Je kunt er veel meer dan wandelen en vogelen, namelijk vliegvissen, varen, de kleiput in en polderwaden of overleven. Tijdens de Hunnie-avonturen konden liefhebbers De Bovenlanden beter leren kennen en ervan genieten. Zie www.hunnie.nu

In het weiland achter Amstelkade is het veldlokaal met de eeuwenoude veeneik en een robuuste tafel die de ontstaansgeschiedenis van het landschap in tijdbalken laat zien. In de Bovenlandenbankjes van het veldlokaal zijn uitspraken van liefhebbers en gebruikers ingelegd.

Boer B. komt uit het gebied en zegt: WAT IS NATUUR? JE GAAT VAN DE ENE NATUUR DE ANDERE MAKEN. DUS HET BLIJFT IN PRINCIPE HETZELFDE. Ik neem aan, dat boer B. gelijk heeft. Maar naar mijn idee zullen de Wilnisse Bovenlanden er alleen maar op vooruit gaan. Als liefhebber kun je er in ieder geval van blijven genieten en als Hunnie-lid kun je de attributen lenen en je eigen polderavontuur beleven.

Ria Klandermans
IVN-gids en Hunnie-lid

Digitale krantversie Column 2014-24, 110614, pagina 14

Naar Columns 2014