Column 2014-18 Bijen houden 2

       IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij HuisVorig jaar zomer schreef ik een stukje over bijen. Omdat het de laatste jaren slecht met ze gaat, had ik besloten ze een handje te helpen door een bijenvolkje te gaan houden.

Met mijn eerste 'volkje in wording’ is het helaas niet goed afgelopen.
De koningin bleek na enkele maanden darrenbroedig te zijn. Waarschijnlijk is ze op haar bruidsvlucht niet goed bevrucht. Daardoor kon ze alleen nog onbevruchte eieren leggen. En daaruit komen alleen maar darren, mannetjes. Darren zijn uitvreters, goed voor de seks, maar verder kun je er niet veel mee als bijenhouder. Ze laten je volk niet verder groeien en ontwikkelen, en ze halen ook geen honing.

Maar in de nazomer was er gelukkig een herkansing en kon ik toch nog met een (klein) bijenvolkje de winter in gaan. Eigenlijk te klein om een lange en strenge winter te doorstaan, maar gelukkig was de winter erg zacht en niet lang.

Al in februari kwamen de bijen op een relatief warme dag de kast uit,
op zoek naar vers stuifmeel. Dat was al beschikbaar van sneeuwklokjes en krokussen die toen al volop bloeiden. Al snel volgden de wilgen die ook veel stuifmeel leveren. Dat stuifmeel heeft het bijenvolk nodig om nieuwe bijen te maken. De afgelopen maanden is mijn volk daardoor enorm gegroeid. Op sommige dagen werden er meer dan 1.000 nieuwe bijen ‘geboren’.

De afgelopen weken bloeiden de paardenbloemen en ook de fruitbomen die her en der nog bij boerderijen staan. En niet te vergeten de herik.
Die bloemen hebt u niet kunnen missen de afgelopen weken, ze kleuren vele bermen en braakliggende terreinen helemaal geel, en leveren zowel stuifmeel (voor de groei van het volk) als nectar (voor energie en voor de honingvoorraad voor moeilijke tijden). Vorige week heb ik de eerste kastanjebomen al zien bloeien. Aan voedsel dus geen gebrek momenteel.

De komende maand ga ik proberen van mijn ene bijenvolkje er 2 te maken of misschien wel 3. Daarvoor moet ik ze stimuleren om nieuwe koninginnen gaan maken. Daarover volgend keer meer.

Tot nu toe geniet ik bijna elke dag van de bijen, natuur dicht bij huis.
Ze zijn waarschijnlijk ook wel bij u in de tuin op bezoek geweest de afgelopen maanden want ze vliegen tot wel 3 km ver. Kijk maar eens wat er allemaal vliegt op de bloemen. Veel kijkplezier.

Groeten van een bijige IVN-er

Digitale krantversie Column 2014-18, 300414, pagina 10

Naar Columns 2014