Column 2014-14 Hutten bouwen

IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij HuisIn het blad 'puur natuur' van natuurmonumenten, schreef de ontwikkelingspsycholoog Steven Pont over het belang van buitenspel.

Ouders die hun kind buiten willen laten spelen, leggen het vaak af tegen de zuigende werking van het scherm. Door hieraan toe te geven, doen we kinderen tekort. Over twintig jaar is gamen de grootste verslaving. Ons lijf is gemaakt om te bewegen. Een groeiend aantal kinderen is motorisch onhandig. Dyspraxie heet deze aandoening.

Buiten spelen betekent leren door ervaring. We leren kinderen nu vooral door instructie; 'pas op', 'kijk uit'. Instructie is pedagogisch witbrood. Ervaring pedagogisch volkorenbrood. Haal je arm open aan een bramenstruik of kijk hoe je met vriendjes de bal uit het water krijgt.

Als u dit aanspreekt, dan heb ik een fantastische tip; ga met u kind of kleinkind een hut bouwen. En echt dat kan om de hoek. Het Libellebos in Uithoorn is hiervoor een uitstekende plek. Een heerlijk ruig bos vol met afgevallen boomtakken, verscholen plekjes en wat al niet meer om een hut te bouwen.

Wij hebben in het Libellebos hutten gebouwd met de Uithoornse Veenmollen. De Veenmollen is de jeugdnatuurgroep van IVN met kinderen van 8 tot 12 jaar. In vier groepjes gingen de kinderen aan de slag. Het werden vier totaal verschillende hutten. Hutten werden verdedigd met zelf gemaakt boobytraps en pijl en boog. Of voorzien van een deurbel gemaakt van een gevonden blikje met steentjes erin. Ook was er een verhaal over het magische roze pandabeertje????? U begrijpt aan vindingrijkheid geen gebrek.

Na 1,5 uur hutten bouwen hebben we de hutten zo gelaten. Ze staan nu ter beschikking aan iedere volgende bezoeker; mens of kabouter… . Ga gerust eens op speurtocht naar de hutten in het Libellebos.

En nu ik toch uw aandacht heb. Wij zoeken nog voor de Ronde Veense Veenmollen een nieuwe jeugdbegeleider m/v. Wilt u weten wat dit inhoudt, stuur mij dan een e-mail

Anja de Kruijf
IVN Natuurgids en Jeugdbegeleider

Digitale krantversie Column 2014-14, 020414, pagina 8

Naar Columns 2014